Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για τα φετινά Πρέσπεια

Για 17η συνεχή χρονιά διοργανώνονται και φέτος τα Πρέσπεια, «ένα σύνολο εκδηλώσεων με αναμφισβήτητο κύρος πάνω από κομματικές διαστάσεις» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με την αφορμή των 10 χρόνων από τον θάνατό του. Ο κ. Βουλγαράκης έκανε λόγο για την «εθνική ορατή διάσταση του θεσμού» και αναφέρθηκε στους πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν κάθε χρονιά, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν και οι δύο βουλευτές του Νομού Φλώρινας, κ.κ Νίκος Κορτσάρης και Γιώργος Λιάνης. Ο κ. Κορτσάρης αναφέρθηκε εκ νέου στο Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης που είχε ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές για να ανεγερθεί. Ο κ. Λιάνης, από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Γιώργο Βουλγαράκη που αγκάλιασε τον θεσμό και όπως είπε «ένα δικό μας παιδί το φροντίζει σαν δικό του παιδί». Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση του πλούσιου καλλιτεχνικού προγράμματος:
Η έναρξη θα γίνει με τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης χαρακτικών και σχεδίων του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη. Αμέσως μετά, στο κτίριο Εξάρχου, θα δοθεί συναυλία με τον τίτλο: «Από τη Σαπφώ στον Ελύτη», όπου θα πάρουν μέρος η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Σπύρος Σακκάς.
Στις 25 Αυγούστου, Παρασκευή, στον Αγιο Αχίλλειο, θα γίνει μια συναυλία, χωρισμένη σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο Ηλίας Ανδριόπουλος, με την Ορχήστρα και την χορωδία της ΕΡΤ, θα παρουσιάσει το έργο του «Προσανατολισμοί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και στο δεύτερο μέρος, η Αλκηστη Πρωτοψάλτη θα παρουσιάσει «a capella» δυο τραγούδια από το «Μονόγραμμα» του Ελύτη και στην συνέχεια έναν κύκλο τραγουδιών από το μεγάλο ρεπερτόριο της.
Το πρωί του Σαββάτου, 26 Αυγούστου θα γίνουν στη Φλώρινα τα εγκαίνια κολυμβητηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών.
Το ίδιο βράδυ, στον Αγιο Αχίλλειο, η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Χορωδία της ΕΡΤ με σολίστ τον Γιώργο Νταλάρα και ψάλτη τον Ανδρέα Κουλουμπή, θα παρουσιάσουν το «Αξιον εστί"του Μίκη Θεοδωράκη, με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό.
Τέλος, την Κυριακή, 27 Αυγούστου, στο χωριό Κέλλη, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, ο Γιώργος Νταλάρα θα δώσει συμβολική συναυλία με θέμα το νέο του έργο που έχει τον τίτλο τα «Έρημα Χωριά» σε μουσική του Αλβανού συνθέτη Ντάσο Κούρτι, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τον Κώστα Μακεδόνα, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, όπου θα δώσει μεγάλη λαϊκή συναυλία.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr