Παρέμβαση Μίχα για χρωστική ουσία

Τη λήψη ειδικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την άμεση απόσυρση όλων των τροφίμων που εμπεριέχουν την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χρωστική ουσία Ε 128 (Ερυθρό 2G), με στόχο την προστασία του ελληνικού καταναλωτικού κοινού, ζητά με επείγουσα επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

Αφορμή για την επιστολή του Νομάρχη Πειραιά στάθηκε το γεγονός ότι ενώ ο Ε.Κ. 884/2007 που εξέδωσε στις 26 Ιουλίου η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αναστολή της χρήσης, της διάθεσης και της εισαγωγής τροφίμων που περιέχουν την χρωστική ουσία Ε 128, το άρθρο 2 του ιδίου Κανονισμού προβλέπει την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να καλυφθούν τα προϊόντα που έχουν διατεθεί στην αγορά.

"Εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως μία ουσία που κρίνεται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και για την οποία ζητείται η λήψη επειγόντων μέτρων, την ίδια στιγμή επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην αγορά μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων", αναφέρει ο Νομάρχης Πειραιά.

Επίσης ο κ. Μίχας ζητά να γίνει παρέμβαση προς την Ε.Ε. με σκοπό την τροποποίηση του εν λόγω Κανονισμού που θα προβλέπει την αναστολή της διάθεσης στην αγορά και την ανάκληση όλων των επικίνδυνων ποσοτήτων, εισαγόμενων ή μη, βάσει των άρθρων 19 και 53 του Ε.Κ. 178/2002.
Πηγή: skai.gr