Χωμενίδης: Έγραψα 12 στην Έκθεση στις Πανελλήνιες- Καραμπατζός: Πέρασα με τη δεύτερη στη Νομική όπου διδάσκω

Ένας διάσημος συγγραφέας και ένας καθηγητής Πανεπιστημίου περιγράφουν πως μια τυπική τους αποτυχία στις Πανελλαδικές, δεν προκαθόρισε επί της ουσίας τίποτα στην πορεία της ζωής τους.

Το δικό τους μήνυμα υποστήριξης και εμψύχωσης προς τους μαθητές που διαγωνίζονται στις Πανελλήνιες έδωσαν ο καθηγητής Αντώνης Καραμπάτζος και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, δείχνοντας μας πως επί της ουσίας μια, θεωρητικώς, αποτυχία στις πανελλήνιες δεν προκαθορίζει την μελλοντική πορεία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις αφού και οι ίδιοι δεν πέτυχαν στις εξετάσεις με την πρώτη τους προσπάθεια.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ περιγράφουν την αποτυχία τους στις Πανελλήνιες, αλλά και το πώς αυτή επηρέασε τη ζωή τους.

Ενας συγγραφέας που «πάτωσε» στην Έκθεση.

Κι όμως στο δυνατό του σημείο, δηλαδή τον γραπτό λόγο απέτυχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

«Εγώ δεν πέρασα στις Πανελλήνιες, πέρασα με τη δεύτερη. Ήμουν ο καλύτερος στην Έκθεση, θεωρούσαν ότι είμαι το φαβορί, και πήρα 12!Έκανα ό,τι μπορούσα για να ακολουθήσω τον τρόπο που διδάσκανε οι φροντιστές και οι καθηγητές και να γράψω μία καθ’ όλα συμβατική και αποδεκτή έκθεση. Αλλά μάλλον με πήρανε χαμπάρι ότι υποκρινόμουν, και μου έβαλε ο ένας βαθμολογητής 12 και ο άλλος 11.Τότε αναρτώνταν τα αποτελέσματα έξω από τα σχολεία. Πήγα, το είδα και πήγα στο Υπουργείο Παιδείας και ζήτησα αναβαθμολόγηση, πιστεύοντας ότι θα αναγνώριζαν το λάθος τους και θα μου ζητούσαν και συγγνώμη! Αναβαθμολογήθηκε και μου έβαλε ο τρίτος 11! Με αποτέλεσμα να μείνω εκτός της Νομικής Θράκης για 1 μόριο… Η βάση ήταν 1647 και εγώ είχα 1646, το θυμάμαι ακόμα. Και πέρασα στη Θεολογία Αθηνών, την οποία δεν ακολούθησα… Ξαναέδωσα την επόμενη χρονιά και μπήκα Νομική Αθηνών» περιγράφει.

Στη Νομική Αθηνών διδάσκει σήμερα και ο καθηγητής Αντώνης Καραμπατζός. Όμως χρειάστηκε να δώσει για δεύτερη φορά Πανελλήνιες, προκειμένου να περάσει στη συγκεκριμένη σχολή.

«Κι εγώ πέρασα με τη δεύτερη στη Νομική Αθηνών», αφηγείται.

«Τελείωσα το Πειραματικό. Διάβαζα πολύ, αλλά είχα ατυχία σε ένα μάθημα, το οποίο το κράτησα και το έδωσα την επόμενη χρονιά. Ντρέπομαι και να πω ποιο ήταν το μάθημα αυτό… Τα Λατινικά! Τα οποία, επειδή είχα τρομερή αυτοπεποίθηση, τα είχα αφήσει για τον τελευταίο μήνα…Πήγα απογοητευμένος τότε στη φιλόλογο με την οποία έκανα όλα τα μαθήματα – μία εξαιρετική φιλόλογο –  και μου είπε: Άκου να δεις, Αντώνη. Ο Ξενοφών στην Κύρου Ανάβαση λέει ότι η τύχη στρατηγεί κάλλιον, ότι δηλαδή η τύχη μερικές φορές στη ζωή τα φέρνει καλύτερα… Πέρασα με τη δεύτερη, μέσα σε αυτόν τον χρόνο είχα τη δυνατότητα να μάθω καλά γερμανικά, να διαβάσω πολλά λογοτεχνικά βιβλία, να ταξιδέψω και μετά όταν μπήκα στη Νομική ήμουν ορεξάτος και ξεκούραστος».

Πηγή: skai.gr