Παναγιωτόπουλος: Νέο σχέδιο ΚΥΑ για αποζημίωση νυχτερινής εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις

"Είναι προφανές ότι η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα για την υπογραφή της οικείας ΚΥΑ (σ.σ. για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες) πηγάζει από τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού προκειμένου να αποτραπούν επιπτώσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής των ετών 2019-2022". 
 
Αυτό, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη, με θέμα «Καταβολή αποζημιώσεων και εφαρμογή του ωραρίου εργασίας στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».
 
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές, αναφέρουν μεταξύ άλλων, ότι τα στελέχη δεν έχουν λάβει καμία αμοιβή για τη νυχτερινή τους εργασία, όπως νομοθετήθηκε το 2017, καθώς και ότι από την 01/01/2017 δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας, εφόσον δεν καταβάλλεται η ως άνω αποζημίωση για τη νυχτερινή τους εργασία.
 
Ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η άμεση προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, προκειμένου να ρυθμιστεί το ζήτημα για το τρέχον οικονομικό έτος(2020). Σε κάθε περίπτωση το ΥΕΘΑ συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, εξαντλώντας στη βάση της εκάστοτε υπάρχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας όλα τα περιθώρια. Σε κάθε περίπτωση όμως η πολιτική που θα εφαρμοσθεί, ανήκει στην αρμοδιότητα του εν λόγω υπουργείου, διευκρινίζει περαιτέρω.
 
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζει ότι  το μισθολόγιο  με το ν.4472/2017(τ.Α'74), των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ειδικό και ως κριτήριο αμοιβής αποδέχεται την ανάγκη ειδικής μισθολογικής μεταχείρισης των στελεχών. Προς την κατεύθυνση αυτή θεσπίστηκε η παράγραφος Β' του άρθρου 127 (σ.σ αφορά στα  επιδόματα) του ως άνω νόμου με την οποία χορηγήθηκε επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, σε ένδειξη αναγνώρισης της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους και της απασχόλησης τους χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν αυτού, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεσή του. Επιπρόσθετα η ειδική αποζημίωση της παρ. Δ, του προαναφερόμενου άρθρου, θεσπίστηκε σε ένδειξη αναγνώρισης ότι λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών, τα στελέχη προσφέρουν εργασία και κατά τις νυχτερινές ώρες. (σ.σ αφορά στα επιδόματα)
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ