Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου: Εκδηλώσεις σε όλη την χώρα

Του Γιώργου Κεραμιτζόγλου

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου που είναι η Τετάρτη 3 Ιουνίου προγραμματίζουν αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να δημιουργηθούν ποδηλατικές διαδρομές σε δήμους άνω των 13 χιλιομέτρων.

Δράσεις και βόλτες με ποδήλατο προγραμματίζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Κέρκυρα, τα Χανιά και σε άλλους δήμους της χώρας.

Στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα συζητηθεί η νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, για την ανάληψη 6 συγκεκριμένων δράσεων, που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στις πόλεις μας.

Είναι μια πρωτοβουλία που θα επιδιώξουμε να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα, από τον πιο μικρό ως το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά με όσους Δήμους είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν και σταδιακά θα επιδιώξουμε να γίνει καθολική η συμμετοχή.

Αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα, είναι να υλοποιηθεί μαζί με τους πολίτες, με τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, με τη συνεργασία τους στο σχεδιασμό και την αποδοχή και τη συναίνεσή τους στην υλοποίηση.

6 δράσεις για ανθρώπινες πόλεις

Ουσιαστικά η πρόταση της ΚΕΔΕ περιλαμβάνει 6 δράσεις:

Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων
Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών
Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων ( με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό.)
Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 03/06, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες
Τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους Δήμους.
Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς  Δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, που σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε.

«6 για έξω».

Με ένα μήνυμα sms και ένα πενταψήφιο νούμερο κάνουμε την αρχή.

Καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, αν δεν έχει τη στήριξη των πολιτών.

H ιδέα μας είναι «να δούμε αλλιώς», θετικά αυτή τη φορά, τον τρόπο με τον οποίο μέχρι χθες στέλναμε μήνυμα για να ασκηθούμε ή να κάνουμε τον περίπατό μας. Και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή για να αλλάξουμε την εικόνα των πόλεων μας και να κάνουμε πιο ανθρώπινη τη ζωή όλων μας.

Οι Δήμοι καταρχήν που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατόδρομους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6
Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό που σύντομα θα έχουμε και θα ανακοινώσουμε, θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του. Για να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης ψηφίζει για την πόλη που ζει , θα προβλέψουμε να υπάρχει η χρήση του κωδικού της πόλης και στη συνέχεια η επιλογή από το 1 ως το 6 ( π.χ. Κωδικός πόλης 2431 και επιλογή 2)
Ο κάθε Δήμος θα δεσμευθεί ότι για 6 τουλάχιστον μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα το δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του.

Χτίζουμε από την αρχή, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης

Η ιδέα της ΚΕΔΕ έρχεται την στιγμή που οι πολίτες σε όλη τη χώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, τέτοιας μορφής πρωτοβουλίες από την αυτοδιοίκηση.

Τώρα είναι η ώρα για να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των πόλεων μας.

Να αναδείξουμε τις ξεχωριστές ομορφιές τους, να δώσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο στους πολίτες μας, να ενισχύσουμε εναλλακτικά μοντέλα αστικής κινητικότητας, να παραμερίσουμε όσο μπορούμε το ΙΧ από τη ζωή μας.

Και θα είναι από τις ελάχιστες φορές που τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα υλοποιούνται με τη συμμετοχή των πολιτών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ κατοίκων και πόλεων.

Μπαίνουν οι βάσεις για μια μόνιμη, ανοιχτή σχέση ζωής μεταξύ των Διοικήσεων των Δήμων , των πολιτών και του χώρου που ζούμε.

Μια σχέση διαρκής, ειλικρινής, αμφίδρομη κι εξελικτική, που θα αξιολογείται διαρκώς και θα υπηρετεί το συμφέρον όλων μας.