Παγίδα θανάτου πολλά εργοτάξια στην Αττική

Παγίδα θανάτου -όπως καταδεικνύει έρευνα του ΣΚΑΪ- είναι πολλά από τα κατασκευαστικά έργα στην Αττική, μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακό χωριό, όπου από το 2002 έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε εργάτες.
Αλλοι 11 -από τους συνολικά 67 που σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας στον τομέα των κατασκευών- άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ολυμπιακά έργα...
«Οι εξαντλητικοί ρυθμοί δουλειάς, που επιβάλουν οι εργολάβοι για να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα και η κόντρα μεταξύ των εταιρειών για μεγαλύτερο κέρδος καταβάλουν τους εργάτες, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γιώργος Θεοδώρου.
Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας επιθεώρησης εργασίας παραδέχθηκε ότι στην υπηρεσία δεν παρέχεται η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, έξι εργάτες, κατά μέσο όρο, χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται καθημερινά στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ενώ τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων ανέρχονται σε 2.000 ετησίως.
«Μετά το ατύχημα, η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η αποζημίωση που λαμβάνουν από το ΙΚΑ δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ το μήνα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος της Γραμματείας Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Κολλάς. Όπως ανέφερε, τα τελευταία δέκα χρόνια, η ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε κατά 40δις δραχμές, εξαιτίας των εργατικών ατυχημάτων. Τόνισε ότι, κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας των εργατών.
Πηγή: skai.gr