«Οχυρώνεται» η Θεσσαλονίκη λόγω αναρχικών: Αφαιρούνται κάδοι, κατεβαίνουν ρολά (pics-vid)

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από Δήμο, Τροχαία και εμπόρους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια κατά την αυριανή (15/1) κινητοποίηση αντιεξουσιαστών στο κέντρο της πόλης. «Θα μαζευτούνε όλοι οι κάδοι», λέει στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Κώστας Ιακώβου-Έκκληση για αποφυγή στάθμευσης σε κεντρικά σημεία-“Κατεβάστε τα στόρια μετά το κλείσιμο”, συμβουλεύει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Το ενδεχόμενο των επεισοδίων θέλει να αποφύγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την αυριανή πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις στις 13:00, με σημείο συγκέντρωσης την Καμάρα. Ήδη οι κάδοι απορριμμάτων αφαιρούνται σταδιακά από όλους τους δρόμους του κέντρου, ενώ η Τροχαία Θεσσαλονίκης καλεί τους κατοίκους να μη σταθμεύουν στην οδό Κεντρικής Αμύνης το Σάββατο και κατά το χρονικό διάστημα 06:00 – 23:00, τοποθετώντας προειδοποιητικές κορδέλες.
 


Όπως αναφέρει στο GRTimes ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κώστας Ιακώβου, «ήδη σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και το προσωπικό του δήμου έχουμε υλοποιήσει έναν σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο από σήμερα, αφαιρούνται σταδιακά όλοι κάδοι από τα Πανεπιστήμια μέχρι τη Δωδεκανήσου και από την Αγίου Δημητρίου, έως και τη Λεωφόρο Νίκης, προκειμένου να μη δώσουμε το δικαίωμα να μπει φωτιά σε αυτούς και να κινδυνεύσουν πολίτες, μαγαζιά και αυτοκίνητα».

Επί προσθέτως, συνεργεία του κεντρικού δήμου μαζεύουν και όλα τα οικοδομικά υλικά, καθώς όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, «δε θέλουμε να γίνει με αυτά κάποιος πετροπόλεμος». Ο κ. Ιακώβου, επιπλέον, απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και ελεύθερους επαγγελματίες «να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους για να γίνει καλύτερα η δουλειά και της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και η δική μας».

Οι κάδοι απορριμμάτων θα επιστρέψουν σταδιακά στις θέσεις τους από το βράδυ της Κυριακής (16/11).


Έκκληση από τον ΕΣΘ στους καταστηματάρχες να προστατεύσουν τις περιουσίες τους

Ανακοίνωση σχετικά με την αυριανή κινητοποίηση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σε αυτή, δίνονται μεταξύ άλλων οδηγίες για διατηρηθεί η «ασφάλεια των καταστημάτων τους, με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κατόπιν πληροφόρησης που έλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σας γνωρίζουμε ότι, το προσεχές Σάββατο (15/01/2022) ώρα 13:00, στην πλατεία Καμάρας, με πρωτοβουλία ατόμων του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου της πόλης μας, και με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» του Α.Π.Θ. που έλαβε χώρα την 31-12-2021, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – πορεία «αλληλεγγύης στις καταλήψεις», η οποία θα έχει «Πανελλαδικό» χαρακτήρα.

Οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσ/νίκης (Γ.Α.Δ.Θ.), στο πλαίσιο της κύριας αποστολής τους για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης, θα λάβουν τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα με σκοπό την αποτροπή εκδήλωσης εκνόμων ενεργειών ή εν γένει αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με σκοπό την αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας, παρακαλούνται οι καταστηματάρχες να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των καταστημάτων τους, με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα.

Ακολούθως, προτείνονται στα μέλη μας τα κάτωθι μέτρα ασφαλείας για εκείνη τη μέρα:

•    Απομακρύνετε πάσης φύσεων υλικά ή απορρίμματα βρίσκονται μπροστά στα καταστήματα, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν από διαδηλωτές και μπορεί να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές και φθορές
•    Ενεργοποιήστε τα στόρια, ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό διαθέτει το κατάστημα, μετά το κλείσιμο
•    Ανεβάστε τις τέντες των καταστημάτων σας.
Τα παραπάνω αποτελούν γενικές συμβουλές για την ασφάλεια όλων με σκοπό να αποτρέψουν ή να προλάβουν ανεπιθύμητες ενέργειες εις βάρος των επιχειρήσεων αλλά και για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκληθούν εγκληματικές ενέργειες».

Πηγή: grtimes.gr