«Οχι» στην εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης τόνισε στη συνέλευση των δικαστών ο υπουργός Δικαιοσύνης

Της Ιωάννας Μάνδρου

Τη δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση, να επαναληφθούν λάθη του πρόσφατου παρελθόντος που έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση αποφάσεων της Δικαιοσύνης που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές της διαδικασίες, συνθλίβοντας το κύρος των δικαστικών λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός μιλώντας σε δικαστές και εισαγγελείς, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στο χώρο της δικαιοσύνης, επικεντρώνοντας στην ψήφιση διατάξεων για τον Ποινικό Κώδικα σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να περιοριστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την εσπευσμένη ψήφιση των Κωδίκων από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση της διαμεσολάβησης ως υποχρεωτικής διαδικασίας, προκειμένου σειρά υποθέσεων να επιλύονται εξωδικαστικά.

Σχετικά με την θεσμοθέτησης της διαμεσολάβησης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη θετική γνωμοδότηση για το μέτρο από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώ πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι και θα είναι, η προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των λειτουργών.

«Προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας: «Και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ο κ. Τσιάρας «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας», κάτι που θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απατώντας σε θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη» και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε: «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα όπως π.χ.  ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι η αναφορά  σύμπραξης  του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακά υποδομή της Δικαιοσύνης.   

Αναφερόμενος στο  συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι «πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα».

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τσαλαγανίδης, επισήμανε ότι μετά την εφαρμογή του  νέου Ποινικού Κώδικα το μεγάλο βάρος καλούνται να σηκώσουν οι δικαστές, ενώ ως προς την διαμεσολάβηση, τόνισε ότι δεν οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την Δικαιοσύνη και υπενθύμισε ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η πρόεδρος του ΣτΕ κυρία Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, επισήμανε την αναγκαιότητα  αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου  από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτας επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ταχεία και ορθής απονομής της Δικαιοσύνης και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, εξέφρασε αντιρρήσεις, θέτοντας ερωτήματα για τυχόν ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης, ενώ διατύπωσε την αντίθεση του με πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις όπως η αύξηση των θέσεων των προέδρων εφετών, ενώ ξεκαθάρισε πως η δικαιοσύνη δεν μπορεί - και δεν πρέπει- να μετάσχει στην προσέλκυση επενδύσεων, διότι από το Σύνταγμα ο ρόλος της είναι ουδέτερος και αποστασιοποιημένος.

Πέρα από αυτά, ο κ. Σεβαστίδης τόνισε ότι «το ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του πολιτεύματος", ενώ αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη, σημειώνοντας τις τραγικές ελλείψεις σε πετρέλαιο με αποτέλεσμα δικαστήρια να είναι χωρίς θέρμανση ακόμα και χωρίς τον απαραίτητο φωτισμό.

Στην γενική συνέλευση τιμητικά καλεσμένος ήταν ο Πολωνός Bogdan Jędrys, Εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της χώρας του στην Διεθνή Ένωση Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.

Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν από την πλευρά των κομμάτων και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΥΝΑΛ),  Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος(Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25). Επίσης, παραβρέθηκαν,  εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης,  η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανιδης,   ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας,  πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Χαλκιάς,  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.λπ.