«Όχι» από ΣτΕ σε ψηλά κτίρια που κρύβουν την Ακρόπολη

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με στόχο την προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, από την ανέγερση πολυόροφων κτιρίων που κρύβουν την εικόνα των μοναδικών αυτών μνημείων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε δύο αποφάσεις προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, αποφασίζοντας να πεί "όχι" για ψηλά κτίρια στην περιοχή.

Οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν αιτήσεις,που ζητούσαν να μην ισχύσει η απόφαση της αρμοδίας υπουργού Πολιτισμού με την οποία έχει ανακληθεί άδεια για ανέγερση κτιρίου εννιά ορόφων με τρία υπόγεια, δώμα και πισίνα στην ταράτασα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τςάμη Καρατάση στην περιοχή της Ακρόπολης.

Το ίδιο αποφάσισε η Ολομέλεια και για την ανέγερση κτιρίων με ύψος πάνω από 17,5 μέτρα στην περιοχή του Μακρυγιάννη που επίσης είχε ανασταλεί η ανέγεραή τους.

Οπως αναφέρεται, με τις αποφάσεις του ΣτΕ,  επιδιώκεται να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου η διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και στη συνέχεια να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της.

Πρόεδρος και στις δύο  αποφάσεις της  Ολομέλειας του ΣτΕ ήταν η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Αραβάνης.

Η Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 706/2020 απόφασή  της απέρριψε  αίτηση ακυρώσεως κατά αποφάσεως της υπουργού Πολιτισμού  με την οποία ανακλήθηκε απόφαση της ίδιας υπουργού, που  είχε εγκριθεί κατά τον αρχαιολογικό νόμο  η ανέγερση εννεαώροφου κτιρίου με 3 υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση, στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη δεύτερη απόφασή της (705/2020)   απέρριψε  αίτηση ακύρωσης κατά   αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι   εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

Με την προσβαλλομένη εν λόγω υπουργική απόφαση, όπως αναφέρει το ΣτΕ, επιδιώκεται να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου η διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και στη συνέχεια να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της.

Πρόεδρος και στις δύο σύνθεση της   Ολομέλειας του ΣτΕ που εξέδωσαν τις υπ΄ αριθμ. 705 και 706/2020 αποφάσεις  ήταν η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Αραβάνης.

Πηγή: skai.gr