Ολοκληρώθηκε το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εργασιών του πρώτου διεθνούς Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, σε ξενοδοχείο των Αθηνών, εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης στην καταληκτική ομιλία του.
Κατά τον υπουργό, το Φόρουμ βελτίωσε το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και ενδιαφερομένων μερών και για το λόγο αυτό το IGF δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα απλό γεγονός, αλλά ως τμήμα ενός συνεχιζόμενου διαλόγου και μιας συνεργασίας για να καθιερωθεί ένας καλύτερος σύνδεσμος με τις εθνικές διαβουλεύσεις και προσπάθειες. Στην Αθήνα, συζητήθηκε το κατάλληλο πολιτικό, νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει και θα ενισχύσει τον ανοικτό χαρακτήρα του Διαδικτύου διεθνώς.
Αναφερόμενος στα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο κ. Λιάπης είπε πως αυτά είναι:
- Το Διαδίκτυο ως δημόσιο μέσο επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης.
- Πού σταματά η ελευθερία της έκφρασης και πού ξεκινά η ασύδοτη ροή πληροφορίας.
- Η σύνθεση των νόμων της αγοράς με τα δικαιώματα των πολιτών.
- Η ανάγκη διερεύνησης νέων μορφών δικαιωμάτων χρήσης που θα προσαρμόζονται στη δυναμική του Διαδικτύου.
- Η σύγκρουση που ενδεχομένως δημιουργείται μεταξύ των εθνικών αρχών και του οικουμενικού χαρακτήρα του Διαδικτύου και των δημοκρατικών αρχών που το διέπουν.
Στον τομέα της ασφάλειας του διαδικτύου, στη διάρκεια του Φόρουμ συμφωνήθηκε ο συντονισμός των ήδη συσταθεισών ομάδων εργασίας σε διεθνές επίπεδο, ώστε σε τακτική βάση να ανακοινώνονται ή να θεσμοθετούνται νέες πρακτικές και να αναθεωρούνται οι υπάρχουσες, καθώς και να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες η διεθνής σύμβαση που πρόσφατα ψηφίστηκε για τα εγκλήματα του κυβερνοχώρου.
Κατά τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο IGF της Αθήνας συζητήθηκε η διαφορετικότητα στο Ιντερνετ υπό τις τρεις διαστάσεις της: την καθαρά γλωσσική, την πολιτιστική και την τεχνολογική. Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι το γλωσσικό χάσμα σχετίζεται άμεσα με το ψηφιακό χάσμα και αναζητήθηκαν τρόποι προσέγγισης του προβλήματος.
Παράλληλα τονίστηκε ότι η αξία της πρόσβασης στο διαδίκτυο, στη γνώση και στις υποδομές μπορεί να εκτιμηθεί από τους πολίτες σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αν συνδεθεί με την πρόσβαση των πολιτών στην αγορά εργασίας και την απασχόληση.
Κάνοντας ένα απολογισμό των εργασιών του Φόρουμ, ο κ. Λιάπης είπε πως το πρώτο IGF έγινε ο κύριος τόπος διαλόγου που λειτουργεί σε ένα διεθνές επίπεδο στοχεύοντας στο συντονισμό της διεθνούς συνεργασίας όλων των σχετικών ενδιαφερομένων μερών σε μια ισότιμη βάση μέσω των ανοικτών, συμμετοχικών και διαφανών διαδικασιών. Ο διάλογος και οι διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή την πρώτη συνάντηση, μπορούν να κριθούν ως σημαντική προσπάθεια να παρουσιαστούν στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα δημόσιας πολιτικής που προκύπτουν στη συζήτηση Διακυβέρνησης του Διαδικτύου.
Καταλήγοντας ο κ. Λιάπης σημείωσε πως σήμερα, από τα 6 δισεκατομμύρια πληθυσμού της Γης, το 1 δισ. μόνο έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μάλιστα με μεγάλη ανομοιομορφία στην κατανομή του. «Στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν συγκεντρωμένα τόσες πολλές απόψεις προς την κατεύθυνση στέγασης των ψηφιακών αστέγων και γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος», τόνισε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr