Οι ύποπτες μεταβιβάσεις στο γηροκομείο στα Χανιά-Έρευνα και σε Οίκο στην Κέρκυρα

Μετά την υπόθεση του γηροκομείο στα Χανιά που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει ακόμη ένα γηροκομείο που λειτουργούσε χωρίς άδεια με τους τρόφιμους ηλικιωμένους να βρίσκονται σε κακή κατάσταση. 

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, άνδρες της ασφάλειας Κέρκυρας, έσπευσαν στο χωριό Σπαρτερά.. έπειτα από καταγγελία για παράνομη λειτουργία ενός γηροκομείου χωρίς άδεια και ηλικιωμένους σε κακή κατάσταση.

Οι αστυνομικοί εντοπίζουν 5 τροφίμους.. που τους διακομίζουν άμεσα στο νοσοκομείο του νησιού, για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.. και προσαγάγουν στην Ασφάλεια τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, έναν 85χρονο και την 60χρονη κόρη του..

«Αυτό ήταν ένα διαμέρισμα, φιλοξενούνται όπως ομολογούν οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος, κάποιοι ηλικιωμένοι. Δεν έχει γίνει ποτέ αίτημα αδειοδότησης, και της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσει, του ελέγχου των κριτηρίων..», ανέφερε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα

Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως δεν λειτουργούν οίκο ευγηρίας.. αλλά οι 5 ηλικιωμένοι ήταν μακρινοί συγγενείς τους.. με την εισαγγελία Πρωτοδικών της Κέρκυρας να συνεχίζει την έρευνα..

«Ένας ηλικιωμένος το' σκασε από μόνος του, τότε παρενέβη η Ελληνική Αστυνομία Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, οι υπόλοιποι τρόφιμοι του υποτιθέμενου "γηροκομείου" έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για κλινικές εξετάσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα.», δήλωσε ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσης

Είναι το 2ο γηροκομείο που ερευνούν οι αρχές.. μετά την πολύκροτη υπόθεση της Αγίας Σκέπης, στα Χανιά.. με τους δεκάδες ηλικιωμένους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 1,5 χρόνο..

Γηροκομείο χωρίς άδεια στα Χανιά

Ο αδελφός ενός 58χρονου που απεβίωσε πέρυσι τον Ιανουάριο στην Αγιά Σκέπη, αποκαλύπτει πως θα ζητήσει και αυτός εκταφή της σορού του, μετά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.. Όπως δήλωσε στο zarpanews: «Θα ζητήσουμε, ναι, με όσα ακούγονται. Απ' ότι άκουσα, κάτω ήταν και άλλοι, και άλλοι το είπανε, τους είχανε κάτω σαν τα ζώα, στα καρεκλάκια δεμένους. Δεν ήταν για να πεθάνει, για μας δεν ήταν για να πεθάνει.»
Ο ίδιος μάλιστα καταγγέλλει πως το μόνο που ενδιέφερε το γηροκομείο, ήταν να παίρνει τα χρήματα για τη φιλοξενία του αδελφού του.. μέχρι και την τελευταία στιγμή: «Τα χρήματά μου, τα χρήματά μου, τα χρήματά μου... της λέω θα στα δώσω τα λεφτά, αλίμονο της λέω. Μόλις βάλαμε τα λεφτά, μας ανακοίνωσε ότι ο Γ... δεν είναι καλά και μετά από λίγη ώρα, είπε ότι πέθανε.»

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται τόσο οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο.. όσο και κάποιες ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων από ηλικιωμένους που πέθαναν στη δομή..

Νέα στοιχεία θέλουν τη νομαρχία Χανίων - το 2010, να έχει αποφασίσει το σφράγισμα του γηροκομείου.. επειδή δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας.. αυτό δεν έκλεισε, και έτσι επήλθε το 2015, ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή..

Πληροφορίες θέλουν μέχρι το 2017 η Αγία Σκέπη να διέθετε άδεια για μόλις 16 κλίνες.. σήμερα να έχει για 47, ενώ οι καταγγελίες θέλουν στη δομή να φιλοξενούνται μέχρι και 60 ηλικιωμένοι..

«Από τους ελέγχους που έχουν γίνει από την υπηρεσία στα Χανιά, που είναι αρκετοί το τελευταίο 6μηνο, δεν έχει παρατηρηθεί τίποτα από αυτά που αναφέρονται στα ΜΜΕ», αναφέρει στο Cretalive, o Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Λάμπρος Βαμβακάς.

Πληροφορίες του ΣΚΑΙ θέλουν την εισαγγελία εφετών Κρήτης να ασκεί διώξεις για την υπόθεση, αμέσως μετά το Πάσχα..

Πηγή: skai.gr