Οι ξένοι υποκλίνονται...

Η Ελλάδα έβαλε το μεγάλο στοίχημα και το κέρδισε. Κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση, με την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, χιλιάδες αθλητές, δημοσιογράφοι επίσημοι και επισκέπτες φεύγουν από την Αθήνα σε μια μαζική έξοδο και όλοι τους κουβαλούν μαζί τους λίγο από Ελλάδα. Την Ελλάδα που ξέρει να κερδίζει.
Και αυτό φαίνεται από τη γλυκιά γεύση που έχει αφήσει η ελληνική πρωτεύουσα και η άρτια διοργάνωση των αγώνων στον διεθνή Τύπο. Ενδεικτικός είναι ο σχολιασμός του Αssociated Press, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η διοργάνωση αυτή ήταν η απάντηση των Ελλήνων στον κόσμο».
Το > BBC από την πλευρά του στέκεται και στην λαμπρή τελετή λήξης: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άγγιξαν το τέλειο και ολοκληρώθηκαν με μια λαμπρή και μεγαλοπρεπή τελετή λήξης. Οι αγώνες έκλεισαν με μαγικό τρόπο».
Μια μεγάλη συγνώμη ζητά από την Ελλάδα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο >CNN, μέσω της ιστοσελίδας του. Παραδέχεται ότι έκανε λάθος, για την ετοιμότητα των Ελλήνων να οργανώσουν επιτυχείς και ασφαλείς Αγώνες. Τονίζει: «νιώσαμε πολύ πιο ασφαλείς στην Αθήνα αυτές τις τρεις εβδομάδες, απ‹ό,τι νιώθουμε στο Λος Αντζελες ή στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων».
« Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Ελλάδα», έχουν στο πρωτοσέλιδο τους οι >Times του Λονδίνου, επισημαίνοντας ότι «ήταν μία υπέροχη Ολυμπιάδα και ότι τα εύσημα ανήκουν αποκλειστικά στους Έλληνες».
Από την πλευρά της η >Independent υποστηρίζει ότι «η Αθήνα δικαιώθηκε», ενώ η ισπανική > El Pays ότι «η Ελλάδα ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες».
«Τώρα, οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι, καθώς όλα πήγαν κατ‹ευχήν», υπογραμμίζουν οι >Times της Νέας Υόρκης.
Στην Ιταλία, η >Gazzetta Dello Sport πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας. «Αρτια διοργάνωση. Τα σκάνδαλα ντόπινγκ, οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση και οι αμφιβολίες για πιθανή αποτυχία δεν κατάφεραν να χαλάσουν τη γιορτή των Ελλήνων που πλέον πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι», τονίζει, ενώ ανάλογα είναι και τα σχόλια της γαλλικής «Equipe»: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιη πως διοργάνωσε άψογους αγώνες και ο κόσμος το αναγνωρίζει».
Το >γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως «μια φαντασμαγορική και παραδοσιακή τελετή λήξης, ήταν η τελευταία πράξη στους άψογους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Ο Ζακ Ρογκ έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τη διοργάνωση των Αγώνων χαρακτηρίζοντάς τους φανταστικούς».
Η >γερμανική εφημερίδα Express συνεχίζει τα εγκωμιαστικά σχόλια: «Αθήνα σε ευχαριστούμε. Διοργάνωσες εκπληκτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Περισσότεροι από 72.000 θεατές βρέθηκαν στο Στάδιο και δισεκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την τελετή λήξης».
«Με αυτούς τους Αγώνες η Ελλάδα πέτυχε μια μεγάλη νίκη». Έτσι ολοκλήρωσε τη μετάδοση της τελετής λήξης ο παρουσιαστής του >NBC, Bob Costas, αποχαιρετώντας τους τηλεθεατές από τη «γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων», εκ μέρους των «τριών και πλέον χιλιάδων ατόμων» που εργάστηκαν για την παραγωγή όλων των εκπομπών του αμερικανικού δικτύου για την κάλυψη της 28ης Ολυμπιάδας.
Ο Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος έκανε όμως και κάποιες επισημάνσεις που αφορούσαν «αρνητικές πτυχές» της προετοιμασίας των έργων, του κόστους και του «σκανδάλου» για το ντόπιγκ. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «φτάσαμε στο τέλος μιας δοξασμένης Ολυμπιάδας, παρόλο που περιμένανε τα χειρότερα. Αν και για μισό αιώνα η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς, κάπως τα κατάφερε».
πληρώσουν την τιμή για την επανένωση με την ιστορία τους. Ο δικός τους Μαραθώνιος και η δική τους Οδύσσεια έχουν τελειώσει».
Συγχαρητήρια εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και από τον >εκπρόσωπο του State Department. Ο κ. Μπάουτσερ περιέγραψε τους Αγώνες ως «πολύ επιτυχημένους», τονίζοντας ότι ενθουσίασαν όλη την ανθρωπότητα.
> Συνέντευξη Αγγελοπούλου
Από το NBC προβλήθηκε συνέντευξη της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που παραχώρησε στον Bob Costas, ο οποίος ρώτησε την πρόεδρο της διοργανωτικής επιτροπής των Αγώνων «εάν και πόσο έβλαψε την Ολυμπιάδα και την εικόνα της Ελλάδας και των φιλάθλων της το σκάνδαλο των Κεντέρη-Θάνου;»
Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι ως εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής πάντοτε ήταν υπέρ των «καθαρών Αγώνων» και εκείνων που αγωνίζονται «σύμφωνα με τους κανόνες». Ερωτηθείσα να σχολιάσει το συμβάν με τους Έλληνες φιλάθλους, πριν τον τελικό των 200μ. ανδρών, ανέφερε ότι «μερικές φορές ο κόσμος μιλά και εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτε», για να συμπληρώσει ότι «την επομένη, οι τρεις Αμερικανοί επευφημήθηκαν από το κοινό όταν ανέβηκαν στο βάθρο για να απονεμηθούν τα μετάλλιά τους».
Στη συνέχεια, η κ. Αγγελοπούλου στάθηκε σε ορισμένες συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές των αγώνων, μεταξύ αυτών και σε Ελληνικές Ολυμπιακές νίκες. Ο κ. Costas παρατήρησε αργότερα, ότι «με δεδομένη την επιτυχία των Αγώνων και της προσωπικής συνεισφοράς της κ. Αγγελοπούλου, πολλοί εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει πολιτική σταδιοδρομία σε ύπατα μάλιστα αξιώματα, λ.χ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή Πρωθυπουργός».
Η κ. Αγγελοπούλου απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι «απομένει ακόμη μία μέρα Αγώνων» (Σημείωση: η συνέντευξη δόθηκε το Σάββατο), ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τα «ευχάριστα αισθήματα» και την «περηφάνια» που νιώθει λόγω των συγχαρητηρίων που εισπράττει από όλες τις πλευρές, κάνοντας ειδική μνεία στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Εντυπωσιασμένος και απόλυτα ικανοποιημένος από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα είναι και ο δημοσιογράφος George Vecsey, ο οποίος σε ανταπόκρισή του στην εφημερίδα >New York Times κάνει λόγο για «καλούς Αγώνες» και «καλούς οικοδεσπότες», απονέμοντας εύσημα στους Έλληνες για την «επιτυχία» τους, ενώ προβάλλει ιδιαίτερα το ρόλο και τη συμβολή της προέδρου του «Αθήνα 2004», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, καθώς και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη.
Μεταξύ άλλων, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο κόστος των Αγώνων, υποστηρίζοντας ότι «μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας, οι Έλληνες θα πληρώνουν για δεκαετίες το κόστος των Αγώνων που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 9 δις δολάρια (από τη φιλοξενία και τους εθελοντές, έως την ασφάλεια). Το τι έχουν να πληρώσουν αυτά τα φτωχαδάκια (εννοεί τους Έλληνες), αυτό και μόνο φτάνει για να μην αναλάβει η Νέα Υόρκη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012».
Πηγή: skai.gr