Οι εργάτες της γης

Μεγάλη έρευνα του ΣΚΑΪ αποκαλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται στις καλλιέργειες της χώρας μας αλλοδαποί εργάτες.

Σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία από τους περίπου ένα εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες, 260.000 είναι οι εργάτης της γης, οι οποίοι σε ποσοστό 85% παρέχουν τις υπηρεσίες τους ανασφάλιστοι, ενώ αμείβονται με μεροκάματα πείνας που ξεκινούν από 18 και φτάνουν έως τα 30 ευρώ.

Μάλιστα, οι περισσότεροι αναγκάζονται να δίνουν μέρος του μεροκάματου στα αφεντικά τους, προκειμένου να μένουν σε παραπήγματα.

Οι μετανάστες εργάζονται τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα. Άλλοτε καλλιεργώντας ροδάκινα, άλλοτε μαζεύοντας φράουλες, άλλοτε πορτοκάλια. Και όταν η εποχή αλλάζει κατεβαίνουν στην Κρήτη για να δουλέψουν σε ελαιόδεντρα και θερμοκήπια. Άλλοι πάλι πηγαίνουν για βαμβάκι στα Τρίκαλα, ή στα αιγοπρόβατα, στη Λάρισα.

Το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των αλλοδαπών από τους μεγαλοπαραγωγούς δεν είναι καινούριο, με την ανοχή μάλιστα της πολιτείας.

Στην Ημαθία κάποιοι παραγωγοί δε δίστασαν να επιτεθούν στο συνεργείο του ΣΚΑΪ, προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα.
Πηγή: skai.gr