Οι 800 Ινδοί του Ρεθύμνου

Αξιοπρεπείς, φιλήσυχοι, με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και πλήρως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, είναι οι περίπου 800 Ινδοί που ζουν κυρίως στο παραλιακό μέτωπο ανατολικά του Ρεθύμνου.

Σφακάκι, Σταυρωμένος, Παγκαλοχώρι Κοινότητα Χαμαλεύρι, είναι κυρίως τα χωριά που ο μεγαλύτερος πληθυσμός των Ινδών μεταναστών διαμένουν, με αρκετούς να ζουν έχοντας μαζί τους τις οικογένειες τους, μιας κι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των Ινδών είναι η αγάπη και η προστατευτικότητά τους, προς όλα τα μέλη τόσο της προσωπικής τους οικογένειας, όσο και της πατρικής.

Τα ονόματα τους τα έχουν αλλάξει και κυριαρχούν σε αρκετές περιπτώσεις, τα ελληνικά ονόματα με τα οποία υπάρχουν, εργάζονται και κυκλοφορούν στις γειτονιές που μένουν, έχοντας όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ραντζαϊλάνι, ο οποίος εργάζεται σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του ανατολικού Ρεθύμνου, «...μεγάλη αγάπη, αλλά και ευγνωμοσύνη για τους Κρητικούς για το λόγο ότι μας αποδέχτηκαν και μας αγκάλιασαν από τα πρώτα χρόνια». Τότε δηλαδή που ξεκίνησαν δειλά, δειλά να έρχονται στο Ρέθυμνο, γύρω στο 1995, ζητώντας καλύτερο επίπεδο ζωής και τη σιγουριά του εισοδήματος, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν και να ενισχύσουν τις οικογένειες τους, που βρίσκονται στην Ινδία.

Αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς από μία συζήτηση μαζί τους, είναι ότι τρέφουν υπερβολική αγάπη για τα παιδιά τους, αλλά και για τους γονείς τους, που όταν εκείνοι φτάσουν -σύμφωνα με τον νεαρό Σάλντα εργάτη σε ελαιώνες- σε μία προχωρημένη ηλικία, τους προστατεύουν ως να είναι παιδιά. Σήμερα πια, πλήρως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία της Ρεθεμνιώτικης ενδοχώρας, οι Ινδοί έχουν προσανατολισθεί στο να εκπαιδεύσουν, να μορφώσουν τα παιδιά τους, τα οποία πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία, καθώς επίσης να τους μάθουν, κυρίως, την Αγγλική γλώσσα στέλνοντας τα σε φροντιστήρια. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σαχζααμπάτ, ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία επεξεργασίας κρεάτων και μονάδα εκτροφής ζώων: «Είναι πολύ σημαντικό το να εξασφαλίσουμε όσο αυτό είναι δυνατό ένα καλύτερο μέλλον στους απογόνους μας, τα παιδιά μας, όπως και το να έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε χρήματα στην πατρίδα, ώστε να ενισχύσουμε οικονομικά τα αδέρφια μας». Η ενίσχυση όπως ανέφεραν, αφορά σε μεγάλο βαθμό τις αδερφές τους, τους γονείς τους, αλλά και συγγενείς, οι οποίοι έχουν πραγματικές ανάγκες.

Για μία πλήρως ενσωματωμένη στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, κοινότητα των Ινδών, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι, ο δήμος έχει ανοιχτές τις πόρτες του προς διευκόλυνση κάθε προβλήματος των Ινδών του Ρεθύμνου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το πλέον ευχάριστο γεγονός είναι πως από πλευράς παραβατικότητας τα στοιχεία είναι σχεδόν μηδενικά, καθώς επίσης ότι τα παιδιά των Ινδών οικογενειών, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις μικρές τοπικές κοινωνίες όπου ζουν και διαβιούν. Ο κ. Μαρινάκης μας γνώρισε πως οι Ινδοί που βρίσκονται στο Ρέθυμνο ασχολούνται με πάρα πολύ δύσκολες δουλειές, ενώ τόνισε ότι, λυπάται που πιστεύει πως πολλές από αυτές τις εργασίες, οι ντόπιοι δεν θα ήθελαν να ασχοληθούν. «Αρκετές είναι οι φορές που στελέχη του δήμου, αντιδήμαρχοι αλλά και προσωπικά, έχουμε επισκεφθεί την κοινότητα των Ινδών συμμετέχοντας, είτε σε εορταστικές εκδηλώσεις, είτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, θέλοντας να ισχυροποιήσουμε το στίγμα μας για την αποδοχή των στενών σχέσεων μεταξύ Ινδών και Ρεθυμνιωτών. Αξίζει να ξέρουμε όλοι μας ότι αυτοί οι άνθρωποι, μεταφέρουν στην πρεσβεία τους στην Αθήνα, μία πάρα πολύ καλή εικόνα για τη συνύπαρξη τους με την τοπική ρεθυμνιώτικη κοινωνία, καθώς επίσης ότι γίνονται και πρεσβευτές για το τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου μέσω των επικοινωνιών τους με συγγενείς τους και φίλους στην Ινδία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ