Οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στα τουρκικά σύνορα: Συρρέουν ορδές μεταναστών-Στήθηκε καταυλισμός στο Παζάρ Κουλέ (VIDEO)

Με κάθε μέσο συνεχίζουν να καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην τουρκική πλευρά των συνόρων, όπου έχει ξεκινήσει από την Τρίτη να στήνεται ο πρώτος άτυπος καταυλισμός περίπου 1 χιλιόμετρο από τις Καστανιές. 

Το τελευταίο 24ωρο, όπου κι αν κοιτάξει κανείς στην τουρκική πλευρά των συνόρων απέναντι από τις Καστανιές βλέπει καραβάνια μεταναστών να συρρέουν προς στα σύνορα.

Είναι χαρακτηριστική η στιγμή, όταν ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης εντοπίζει μια ομάδα περίπου 50 ανθρώπων που σπεύδουν στην περιοχή. Προορισμός προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία 24ωρα είναι το Παζάρ Κουλέ, όπου οι τουρκικές αρχές στήνουν ένα άτυπο προσφυγικό καταυλισμό 10.000 ατόμων.

Από το πρωί, τις 10 άρχισαν να φτάνουν με τις τσάντες τους. Και βρίσκονται εδώ προσπαθώντας να πλησιάσουν τα σύνορα. Παρότι γίνονται επεισόδια και πέφτουν δακρυγόνα, έρχονται εδώ με μια ελπίδα για να πλησιάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Ο Μανώλης Κωστίδης μέτρησε περίπου 200 άτομα τα οποία έφτασαν πίσω από τα μπλόκα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και περιμένουν τη στιγμή που θα περάσουν ακριβώς πίσω από τα μπλόκα. Κάποιοι πάνε μέσα από τα χωράφια. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν το επιτρέπουν, καθώς πρέπει να συγκεντρωθούν στον πρόχειρο καταυλισμό προκειμένου να αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα. 

Με τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών να αυξάνεται ραγδαία, μέσα σε λίγες μόνο ώρες ο καταυλισμός στο Παζάρ Κουλέ γέμισε. Οι τουρκικές αρχές δημιουργούν φραγμούς αλλά δεν μπορούν να ανακόψουν την ορμή του προσφυγικού κύματος.

Η κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε την προσπάθεια προσφύγων να αποφύγουν τα μπλόκα της στρατοχωροφυλακής και να φτάσουν στον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ περνώντας ακόμη και μέσα από ποτάμια.

Για πρώτη φορά μετά από 6 μέρες ρεπορτάζ ο Μανώλης Κωστίδης εντόπισε στα ανθρώπινα καραβάνια που συρρέουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, την Υεμένη και άλλες χώρες, μια ομάδα νεαρών ανδρών που δηλώνουν στα τουρκικά ότι είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ της Συρίας. 

Από χθες το βράδυ, δίπλα από τον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ, είχε δημιουργηθεί μια υπαίθρια αγορά. Μετανάστες αγόραζαν ακόμα και υλικά για να δημιουργήσουν τις σκηνές τους.

Πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σύνορα, καθώς πιστεύουν ότι με την παρουσία τους αυξάνουν την πίεση στην Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr