Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε το κτήριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (vid)

Tο νέο, σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό, κτήριο Υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκαινίασε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και υποψήφιος πρόεδρος ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Μητροπολίτης Σταυροπόλεως Νεαπόλεως Βαρνάβας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε αγιασμό και στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία o κ. Τζιτζικώστας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θεοδωρικάκος και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην περσινή συνάντηση στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ενώ έκανε λόγο και για την εγκατάλειψη της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το νέο κτήριο Υπηρεσιών διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση δημοσίου κτηρίου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στα κορυφαία πράσινα κτήρια της χώρας. «Ο χώρος αξιοποιεί κάθε σύγχρονη τεχνολογία για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να το αισθάνονται σπίτι τους», σημείωσε.

Με τη συνδρομή του TAP η αποπεράτωση των τριών διατηρητέων κτηρίων

«Το νέο Κτήριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις προτεραιότητες του τόπου μας και τις ανάγκες των πολιτών, βάζοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις κουραστικές μετακινήσεις», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα κτίριο 32.000 τμ σε συνολικό χώρο 42.260 τμ, που παρέχει πλήρη πρόσβαση στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και καταστήματα στο ισόγειο, η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άνετο εμπορικό κέντρο στην περιοχή.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τα τρία διατηρητέα στο αίθριο του νέου κτηρίου θα αποπερατωθούν παρότι δεν προβλεπόταν με τη συνδρομή του ΤΑΡ, προκειμένου να γίνονται σε αυτά οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των επιτροπών της Περιφέρειας. Η υπογραφή της σύμβασης με τον ΤΑΡ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ σχεδιάζεται να γίνει ένα από τα κτήρια πολυχώρος που θα τον αξιοποιεί όλη η πόλη.

«Στο κτήριο εργάζονται περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας. Στα περίπου 350 γραφεία του κτηρίου, στεγάζονται 5 Γενικές Διευθύνσεις και 21 Διευθύνσεις και Αυτοτελή Γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το χώρο, από 10 κτίρια και γραφεία διάσπαρτα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, τα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι μέχρι πρόσφατα να νοικιάζουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Ήδη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του νέου κτηρίου, εξοικονομήσαμε πόρους που αγγίζουν τα 2 εκατ.ευρώ, τους οποίους άμεσα φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε αποδίδοντάς τους στην ίδια την κοινωνία, με έργα σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού μας δικτύου, αλλά και έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας».

Το νέο Κτήριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτήριο στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι το οποίο συνεπάγεται: υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70% από συμβατικά καύσιμα όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και σημαντική μείωση εκπομπής ρύπων.

Το κτήριο αυτό είναι το πιο πρωτοποριακό και ένα από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά δημόσια κτίρια στη χώρα. Αντίστοιχα καινοτόμο είναι το κτήριο και σε ό,τι αφορά στη θερμομόνωσή του και τον φωτισμό, διαθέτοντας σύστημα ελέγχου όλων των ενεργειακών παραμέτρων.

Πηγή - βίντεο: voria.gr