Κλείσιμο

Ο Δήμος Βύρωνα υπέγραψε Σύμφωνο Φιλίας με το Νότιγχαμ

Σύμφωνο φιλίας με τον Δήμο του Νότιγχαμ υπέγραψε σήμερα ο Δήμος Βύρωνα.

Η «συνάντηση» των δύο δημάρχων, Γρηγόρη Κατωπόδη και Ντέιβιντ Μέλεν, έγινε με τηλεδιάσκεψη και η Συμφωνία έχει συμβολική σημασία, καθώς στο Νότιγχαμ βρίσκεται το προγονικό σπίτι του Λόρδου Μπάιρον και λειτουργεί μουσείο μεγάλης επισκεψιμότητας.

Έχει όμως και ουσιαστική σημασία, η οποία αφορά στην αλληλοενημέρωση και τη συνεργασία των δύο δήμων, κυρίως σε θέματα πολιτισμού και στην ενθάρρυνση συνεργασιών των θεσμικών και κοινωνικών φορέων των δύο πόλεων, με στόχο να έρθουν κοντά οι δύο κοινωνίες.

Ακόμη, έπειτα από πρόταση του αθηναϊκού δήμου προβλέπεται η συνεργασία του Μουσείου Ιστορίας του Βύρωνα με το περίφημο Μουσείο του Newstead Abbey, ενώ από την πλευρά της βρετανικής πόλης προτάθηκε να γίνουν το 1824 κοινές δράσεις για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή και φιλέλληνα. Η συμφωνία φιλίας, που ήδη έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Νότιγχαμ και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα, περιλαμβάνει αμοιβαίες επισκέψεις στις δύο πόλεις, ατόμων που θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια συμβολική κίνηση εορτασμού του Συμφώνου Φιλίας, απόψε το Δημαρχείο του Νότιγχαμ θα φωταγωγηθεί στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου Βυρωνικών πόλεων, ιδέα με την οποία συμφώνησε και ο δήμαρχος Αργοστολίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Κεφαλονιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατωπόδης και πρόσθεσε:

«Με την ευρεία έννοια, πόλεις του Μπάιρον είναι πολλές στην Ελλάδα, ο Βύρωνας, το Μεσολόγγι, το Αργοστόλι και τα Ιωάννινα, εκεί όπου ο Μπάιρον άρχισε να γράφει το πρώτο μεγάλο ποίημά του ‘'Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ'', όπως και στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενόψει της επετείου για τα 100 χρόνια της πόλης μας το 2024, σκοπεύουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την πολύ σημαντική προσφορά του Λόρδου Βύρωνα, από τον οποίο αντλούμε και το όνομά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ