Νύχτα αγωνίας: Μάχες με την πύρινη λαίλαπα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία

Νύχτα θρίλερ ζουν η Εύβοια, η Αρχαία Ολυμπία και η Μεσσηνία καθώς οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν το μέγεθος της καταστροφής στις οικίες τις υποδομές και το φυσικό περιβάλλον.

Ενισχύθηκαν το βράδυ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα τρία μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων.

Τεράστια κινητοποίηση στο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας όπου νωρίτερα στήθηκε στις Ροβιές μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης από θαλάσσης στις Ροβιές.

Εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές εγκατέλειψαν άρον άρον την περιοχή μέσα σε ένα εφιαλτικό σκηνικό ενώ εξίσου μεγάλη είναι και η κινητοποίηση στην Αρχαία Ολυμπία όπου οι δυνάμεις δίνουν ολονύχτια μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».
 

Ώρες αγωνίες και για το μέτωπο της φωτιάς στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας όπου η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Κάτω Μέλπειας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι αρχές να εκκενώσουν έξι κοινότητες Άγιοι Θεόδωροι, Μοναστηράκι, Βράχος, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. Τα πύρινα μέτωπα που επεκτάθηκαν αστραπιαία, βρίσκονται κοντά στο Διαβολίτσι.
 

Απειλή για τη Β. Εύβοια το μέτωπο του Δρυμώνα και οι αναζωπυρώσεις

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια τα ξημερώματα της Πέμπτης, η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου.   

Μέχρι στιγμής η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την συνεπικουρία χωματουργικών μηχανημάτων στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή. Τώρα η πυροσβεστική περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή για να αποφύγει αναζωπυρώσεις.   

Ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου που ολοκληρώθηκε απόψε μετά τα μεσάνυχτα, συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, που έχει φτάσει στην κορυφογραμμή απειλώντας να κάψει πευκώδη έκταση. Οι φλόγες είναι τεράστιες, φτάνουν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις. Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.   

 

 

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.   

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού, ζητήθηκε από το κεντρικό Συντονιστικό η συνεπικουρία των εναέριων δυνάμεων. Σε επίπεδο επίγειων δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που είχαν συνδράμει στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη. Παράλληλα, άρχισαν να μετακινούνται για την περιοχή του Δρυμώνα πυροσβεστικά και χωματουργικά οχήματα, τα οποία κατά τις επόμενες ώρες, θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν κάποια σημεία του πύρινου μετώπου για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.   

Έκδηλη υπήρξε η ανησυχία των μελών του συντονιστικού οργάνου για την κατάσταση που θα επικρατεί το πρωί, καθώς ενδεχόμενοι καπνοί πάνω από την καμένη περιοχή, θα δυσκολέψουν τις πτήσεις των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με το EviaPortal συνολικά έχουν εκκενωθεί ως τώρα 14 χωριά στον δήμο Μαντουδίου- Λίμνης -Αγίας Άννας από την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τα χωριά Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλαιοχώρι, Δαμιά, Κοχύλι, Σκεπαστή, Κουρκουλοί, Ροβιές, Κούλουρος, Μαρούλι, Μονή Οσίου Δαυίδ, Δρυμώνας. Παράλληλα, πάνω από 300 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς ως αυτή την ώρα.

Η μάχη τώρα δίνεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί, καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Μάχη για να σωθεί η Αρχαία Ακαδημία στην Ολυμπία 

«Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.     

Όπως εξήγησε, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά».     

Οι πύρινες ζώνες είναι ήδη στις παρυφές της Ακαδημίας. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από ανθρώπους Ακαδημίας και συνεργεία Δασαρχείου για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και έχει γίνει διασπορά δυνάμεων και διάταξη των οχημάτων ώστε να αποτραπεί να πλησιάσει τον Αρχαιολογικό χώρο. Στο σημείο βρίσκεται ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι επί τόπου μέσα στην Ακαδημία και συντονίζει προσπάθειες.

Θετικό ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή αυτή την ώρα και πως λειτουργούν οι γεννήτριες και υπάρχει ρεύμα και αυτό βοήθησε στο να τεθεί ένα από τα μέτωπα της φωτιάς υπο έλεγχο με τα συστήματα πυρασφάλειας. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Όπως αναφέρει το ilialive.gr τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον επτά  οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Εκκενώσεις περιοχών

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Μουριά και Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης- Ολυμπίας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Λιντζόι, όπως και για το Λινάρι. Λεωφορεία μετέβησαν στην περιοχή, απομακρύνοντας πολίτες που δεν διαθέτουν δικό τους όχημα, ενώ οι εκκενώσεις έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος.

Η κατάσταση, ανέφερε, είναι πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο και ένα άλλο μέτωπο οδηγείται προς τις κοινότητες. Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας όπως και των ξενοδοχείων που διέμεναν τουρίστες, έγινε άμεσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο η Πυροσβεστική κατάφερε να τους απομακρύνει με ασφάλεια.  Η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει κλοιό προστασίας γύρω από την αρχαία Ολυμπία, ενώ η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον Κρόνιο λόφο που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007. 

Συναγερμός έχει σημάνει και προς την περιοχή του Λαντζοΐου, καθώς ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έστρεψε την πυρκαγιά προς εκεί, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης. 

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».      

Μεσσηνία

«Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.      

Όπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι».       

«Το θετικό είναι», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».      

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αυτές αποτελούνται από 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και αναμένεται να δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.      

Να σημειωθεί, ότι λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, eviaportal.gr, ilialive.gr, evianews.com