Κλείσιμο

Ντόμινο οι εξεγέρσεις

Αναστάτωση δημιουργήθηκε την Τρίτη σε φυλακές, με αίτημα σειρά αλλαγών στο σωφρονιστικό σύστημα.

Όλα άρχισαν μετά τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό του κρατούμενου στις φυλακές Μαλανδρίνου Γιάννη Δημητράκη, από σωφρονιστικό υπάλληλο.

Στις φυλακές Μαλανδρίνου, σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι έχουν ανέβει στην ταράτσα.

Ζητούν μεταξύ άλλων κατάργηση των πειθαρχικών ποινών και μετατροπή των ισοβίων σε δωδεκαετή κάθειρξη.

Επίσης, ζητούν αποφυλάκιση με την έκτιση των τριών έβδομων της ποινής, άδειες σε όλους, μείωση του ορίου προφυλάκισης και μετατροπής της 25ετούς κάθειρξης σε δεκαετή.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο δικηγόρος του Γιάννη Δημητράκη, Αριστείδης Οικονομίδης, είπε ότι ο Δημητράκης κλήθηκε να παραλάβει ένα βούλευμα από τη γραμματεία, αλλά δεν το έπραξε άμεσα. Στη συνέχεια αντήλλαξε ύβρεις με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τον χτύπησαν.

• Στον Κορυδαλλό. Με την άμεση επέμβαση των ΜΑΤ που εισήλθαν στις φυλακές Κορυδαλλού λίγο μετά τις 20:15 την Τρίτη, κατόπιν εντολής του ειδικού εισαγγελέα του σωφρονιστικού καταστήματος και της διεύθυνσης της φυλακής, αποσοβήθηκε η εξέγερση 300400 κρατουμένων της Δ' πτέρυγας του Κορυδαλλού.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 15:30 το απόγευμα όταν οι κρατούμενοι της Δ' πτέρυγας αλλά και κάποιοι της Γ' άρχισαν να καίνε στρώματα και κουβέρτες, ενώ μια ομάδα προσπάθησε να αποδράσει μέσω της νεκρής ζώνης, τέθηκε υπό έλεγχο στις 21:15, όταν τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ κατάφεραν με τη χρήση καπνογόνων να κλείσουν μέσα στην Δ' πτέρυγα και στη συνέχεια στα κελιά τους τους 300400 κρατούμενους, ενώ στις υπόλοιπες πτέρυγες επικρατούσε ησυχία.

• Στη Λάρισα. Στις Δικαστικές φυλακές της Λάρισας, κρατούμενοι μίας πτέρυγας των φυλακών αρνήθηκαν και το βράδυ να πάρουν το συσσίτιο τους και εν συνεχεία να μπουν στα κελιά τους, πάντα σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους συγκρατούμενους τους στις φυλακές Μαλανδρίνου. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις που εμπλέκονται στην φρούρηση των φυλακών για προληπτικούς λόγους καθώς μέχρις στιγμής η κατάσταση είναι ήρεμη.

src=/upload_files/Image/Ellada/Fylakes_240407_1.jpg• Στα Τρίκαλα. Αποχή από το συσσίτιο πραγματοποιούν κρατούμενοι των νέων φυλακών Τρικάλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για μια σειρά από ζητήματα όπως είναι οι συνθήκες κράτησης, η βίαια συμπεριφορά, όπως ανέφεραν, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κυρίως, όπως είπαν, ο υπερδιπλάσιος αριθμός των κρατουμένων που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό, όπως δήλωσαν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Μεταξύ άλλων οι κρατούμενοι ζητούν την εναρμόνιση του ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου με τον Ευρωπαϊκό, ενώ κατά την επίσκεψή του ο εισαγγελέας Τρικάλων στο χώρο των φυλακών ανέφερε πως είναι υπό έλεγχο η κατάσταση.

• Στην Πάτρα. Αναταραχή και στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, όπου από το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου 200 κρατούμενοι παραμένουν έξω από τα κελιά τους. Λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο χώρο της φυλακής και έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου και λάμψης, προκειμένου να επιστρέψουν οι κρατούμενοι στα κελιά τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο χώρο της φυλακής, ενώ δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τυχόν τραυματίες. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ κρατούμενος στις φυλακές Πάτρας, είπε ότι δεν επιθυμούν την ένταση, αλλά απέχουν από το συσσίτιο, ζητώντας μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση των φυλακών.

• Στα Χανιά. Αρνήθηκαν να λάβουν το βραδινό συσσίτιο οι περίπου 132 κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές των Χανίων. Ενημέρωσαν εγγράφως τη διοίκηση της φυλακής ότι δεν θα λάβουν συσσίτιο σε ένδειξη συμπαράστασης των κρατουμένων άλλων φυλακών της χώρας.

• Ένταση και στις φυλακές Κέρκυρας, όπου επενέβησαν τα ΜΑΤ. Το ίδιο σκηνικό και στις φυλακές Διαβατών. Ένταση και στις φυλακές Κομοτηνής, όπου οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας δεν απέκλεισε την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στις φυλακές που υπάρχει αναταραχή.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαληγούρας σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα υπάρξει επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων σε περίπτωση που δεν εκτονωθεί η κρίση στις φυλακές, απάντησε:

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται στο Μαλανδρίνο, προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους κρατούμενους.

src=/upload_files/Image/Ellada/Fylakes_240407_2.jpg Οι εισαγγελείς και οι διευθυντές των φυλακών, όπου εξακολουθεί να παρατηρείται αναταραχή, έχουν ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης, όπως έγινε ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού. Η Πολιτεία με ευθύνη θα πράξει ότι απαιτείται για να αποκατασταθεί το κλίμα ηρεμίας και σε αυτές τις φυλακές.

Παράλληλα, ο κ. Παπαληγούρας, δήλωσε: Η Πολιτεία καταβάλλει μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό των φυλακών μας.

Είναι αυτονόητο ότι οι έγκλειστοι συνάνθρωποι μας έχουν δικαίωμα στην κρατική μέριμνα και πρόνοια. Εξίσου σαφές είναι, όμως, ότι η Πολιτεία δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την τήρηση των νόμων. Ο νόμος είναι από όλους σεβαστός.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τη Δευτέρα, ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε διαμαρτυρία μπροστά από την κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας, αντιδρώντας στον ξυλοδαρμό Δημητράκη από το σωφρονιστικό υπάλληλο.
Πηγή: skai.gr