Νοσοκομείο Σύρου: Αναγκαία η μεταφορά του μοριακού αναλυτή στην Αθήνα- Αντικαθίσταται με άλλον μικρότερο

Απαντήσεις σχετικά με την απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή από το γενικό νοσοκομείο Σύρου και τη μεταφορά του στην Αθήνα και τις καταγγελίες ότι οι Κυκλάδες μένουν «απροστάτευτες» δίνει με ανακοίνωσή του ο διοικητής του εν λόγου νοσοκομείου, Χρήστος Ροϊλός σημειώνοντας ότι έχουν γίνει πολύ λίγα τεστ σε σχέση με τις δυνατότητες του και θα αντικατασταθεί από άλλο, «μικρότερο» μηχάνημα. 
                                                                                                                                                                                 
«Σχετικά με την απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γ.Ν. Σύρου "ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ", θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται:
Ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο,  έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο.
Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του (16 ημέρες), πραγματοποιήθηκε έλεγχος μόνο 235 δειγμάτων. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυνατότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των αναγκών του Γ.Ν. Σύρου.
Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19.
Το εργαστήριο του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» εξυπηρετεί τις ανάγκες εξέτασης δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων από το σύνολο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς επίσης και θα διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο των υγειονομικών υπαλλήλων, που επιστρέφουν από την θερινή τους άδεια», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου επισημαίνει ότι «δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50΄, ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γ.Ν. Ρόδου, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου αύριο Πέμπτη 20-8-2020  και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γ.Ν. Σύρου. Οι ανάγκες του Γ.Ν. Ρόδου εξυπηρετούνται πλήρως με δύο μοριακούς αναλυτές, που συνεχίζουν να λειτουργούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανάγκης αποστολής δειγμάτων στην Αθήνα και επιπλέον δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε ενέργεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Σύρου, που πρόσφατα στελεχώθηκε και ενισχύθηκε με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού». 

Πηγή: skai.gr