Νομότυπη η παράδοση εκτάσεων

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ξάνθης, με το οποίο τέθηκε στο αρχείο το 2005 η έρευνα που διεξήχθη για την παραχώρηση χιλιάδων παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η παράδοση των εκτάσεων στη Μονή από την Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης ήταν νομότυπη και δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικών ενεργειών.

Η παράδοση στηρίχθηκε σε γνωμοδοτήσεις του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτισμάτων και ανταλλάξιμης περιουσίας, που έγιναν δεκτές με αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προβάλλονται δικαιώματα κυριότητας του ελληνικού δημοσίου.

Αφορμή για την έρευνα είχε σταθεί επιστολή του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, το 2004, προς τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό.

Στην επιστολή του, ο Μητροπολίτης κάνει λόγο για κύπριους πατέρες που ήρθαν σαν κατακτητές στην περιοχή, με έναν αλαζονικό τρόπο, επικαλούμενοι χρυσόβουλα πριν από χίλια χρόνια και μάλιστα κάποιων κατακτητών της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης προσθέτει ότι αυτοί οι πατέρες αναφέρουν τοπωνύμια που δεν προσδιορίζονται σήμερα, επικαλούμενοι μάλιστα γνωριμίες με αρεοπαγίτες που φιλοξενούνται στο Βατοπέδι.

Οι εκτάσεις παραδίδονται σαν να είναι αμπελοχώραφα, παρόλο που πρόκειται για παραλίμνιες εκτάσεις, αλσύλια, αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς αναφέρει επίσης ο Μητροπολίτης.
Πηγή: skai.gr