Κλείσιμο

Νέοι κλυδωνισμοί στην ΕΛΑΣ

Δεκάδες φακέλους με καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς παρέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Δημοσχάκης δήλωσε ότι θα αναθέσει σε έμπιστους αστυνομικούς τη διερεύνηση των υποθέσεων. Όπως είπε, θα αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, μετά τις ένορκες διοικητικές εξετάσεις, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές για ατιμωρησία.

Σε ότι αφορά το νέο βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χρησιμοποιούν σεξουαλικά υπονοούμενα σε δύο κρατούμενες, τραβεστί, σε τμήμα της Αττικής, τόνισε ότι δεν θα δείξει ανοχή σε τέτοια κρούσματα.

Ποινική δίωξη για βασανιστήρια από κοινού κατά συρροή, ασκήθηκε στους δύο αστυνομικούς για την υπόθεση ξυλοδαρμού κρατουμένων στο ΑΤ Ομόνοιας.

Σε βάρος άλλων 2 ασκήθηκε ποινική δίωξη για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια από κοινού κατά συρροή και σε άλλους δύο για υπόθαλψη εγκληματία.

Στον διοικητή του ΑΤ Ομονοίας ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Αλλαγή υπερασπιστικής γραμμής για τον 30χρονο αρχιφύλακα που φαίνεται στο βίντεο να κακοποιεί τους δύο νεαρούς κρατούμενους στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.

Με απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε την Τετάρτη μέσω του δικηγόρου του στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ζητά επανεξέταση του βίντεο καθώς αμφισβητεί ότι είναι ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου.

Παραδέχεται απλώς ότι έγινε μια συμπλοκή με τους νεαρούς, η οποία δεν κράτησε περισσότερο από δύο λεπτά και δεν έχει καταγραφεί.

Ο αρχιφύλακας επανέλαβε ότι αιτία της συμπλοκής ήταν η εξύβριση από τους δύο συλληφθέντες, όλων των αστυνομικών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο τμήμα.

Την Τρίτη σε διαθεσιμότητα τέθηκε και ο πέμπτος αστυνομικός που απαθανάτιζε τη σκηνή βασανισμού των δύο νεαρών μέσα στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την αστυνομική βία κατέθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ρωτά εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αλλαγή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, λόγω των επιθέσεων εναντίον του ΣΥΝ των θεωριών για πραίτορες, ζαρντινιέρες, τους ξυλοδαρμούς και τους θανάτους στα αστυνομικά τμήματα.

Οι καταγγελίες για βασανισμούς κρατουμένων από αστυνομικούς δεν ερευνώνται όπως πρέπει, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο συνήγορος του πολίτη Γιώργος Καμίνης.

Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες.
Πηγή: skai.gr