Νέες βολές κατά των ελλήνων αθλητών μας

Nέες αιχμές για τις μεθόδους προετοιμασίας των Ελλήνων αθλητών αφήνει η βρετανική εφημερίδα «Independent».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στους Ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, οι οποίοι - όπως υποστηρίζει - αποφεύγουν να υποβάλλονται σε έλεγχο για χρήση αναβολικών. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πρόσφατα οι δύο αθλητές και ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος αποχώρησαν αιφνιδίως από το σχετικό έλεγχο, προκαλώντας ερωτηματικά.
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις διεθνών συναθλητών τους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δεν άξιζε να κερδίσουν τα χρυσά μετάλλια, επειδή δεν ήταν καθαροί.
Αναλυτικά το δημοσίευμα γράφει:
«Μετά τη νίκη της Ελλάδας στα 200 μέτρα των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων μια εφημερίδα της Αυστραλίας αναρωτιόταν ποιος είναι ο Κώστας Κεντέρης. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, στα οποία ο Έλληνας αθλητής προσέθεσε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους στο ενεργητικό του, ενώ είναι έτοιμος να χαρίσει και ένα ακόμα ολυμπιακό μετάλλιο στη χώρα του, η ίδια ερώτηση παραμένει. Ωστόσο μια σειρά από γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν τις επίμονες διαβεβαιώσεις των Ελλήνων πως οι αθλητές της χώρας χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα στην προετοιμασία τους για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους.
Όταν ο Κώστας Κεντέρης τερμάτισε μπροστά από τον Ντάρεν Κάμπελ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ η νίκη του εξέπληξε τους πάντες. Νωρίτερα τον ίδιο χρόνο (2000) ο ίδιος αθλητής είχε τερματίσει πέμπτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι προσέλαβε για νέο προπονητή του τον Χρήστο Τζέκο. Τα τελευταία 7 χρόνια ο Τζέκος και οι αθλητές του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η πρωταθλήτρια τα Ευρώπης στα 100 μέτρα, Κατερίνα Θάνου, έχουν δημιουργήσει μια παράδοση να μένουν μακρά από τα φώτα της δημοσιότητας πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση. Πρόσφατα ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, Οδυσσέας Παπατώλης απέδωσε αυτή την τακτική σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η γενναιόδωρη χρηματοδότηση των εν λόγω αθλητών από το κράτος, προκειμένου να μην αναζητήσουν χρήματα αλλού (προφανώς μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνή μίτινγκ).
Ωστόσο η τακτική αυτή έχει προκαλέσει τις υποψίες και την κριτική πολλών στην Ευρώπη. Μετά τη νίκη της Κατερίνας Θάνου στα 100 μέτρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2002 υπήρχε έντονη φημολογία για τα μέσα που χρησιμοποίησε. Η Βελγίδα Κιμ Γκαβέρ που ήταν τρίτη στην κούρσα δήλωσε λίγες ημέρες αργότερα στον τύπο της χώρας της πως `Δεν νομίζω πως η Θάνου είναι καθαρή. Πάντα κρύβεται`. Παράλληλα ο Κάμπελ μετά την ήττα του από τον Κώστα Κεντέρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες δήλωσε πως `Όταν πήγαινα για την απονομή του μεταλλίου έρχονταν διάφοροι αθλητές και μου έλεγαν `μην ανησυχείς. Μέχρι αύριο το μετάλλιό σου θα είναι χρυσό` (εννοώντας πως θα βρεθεί ντοπέ ο Έλληνας αθλητής και το μετάλλιό του θα δοθεί στον δεύτερο της κούρσας). Τελικά έκανε λάθος, αφού κανένας έλεγχος ντόπινγκ δε στέρησε από τον Κεντέρη το μετάλλιο. Όπως είχε δηλώσει μάλιστα ο Γιώργος Λιάνης κανένας αθλητής μέχρι τότε δεν είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.
Αυτή η δήλωση θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αν οι Έλληνες δεν έδειχναν ύποπτη συμπεριφορά στους τυχαίους ελέγχους ντόπινγκ. Ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά συνέβη πριν από εφτά χρόνια, όταν ο Χρήστος Τζέκος και οι αθλητές του εξαφανίστηκαν από έναν χώρο προπόνησης μόλις αντιλήφθηκαν την άφιξη ενός ελεγκτή ντόπινγκ. Δύο χρόνια πριν συνέβη ένα ακόμη ατυχές περιστατικό. Τη νύχτα πριν το Grand Prix της Αθήνας το 2002 αρκετοί Έλληνες αθλητές που θα λάμβαναν μέρος, μεταξύ των οποίων ο Κεντέρης και η Θάνου, απέσυραν εν μια νυκτί τη συμμετοχή τους, γεγονός που συνέπεσε με την αιφνίδια επίσκεψη μιας ομάδας ελέγχου ντόπινγκ της IAAF στην Αθήνα. Τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου ο Τζέκος προπονούσε τον Κεντέρη και τη Θάνου στο Κατάρ, χωρίς να ειδοποιήσει τα διεθνή όργανα στίβου. Το πιο πρόσφατο πλήγμα για την εικόνα των Ελλήνων αθλητών ήρθε τον Οκτώβριο του 2003, όταν διέρρευσαν στη δημοσιότητα κάποια e-mail από τον Βίκτορ Κόντε, ιδιοκτήτη του εργαστηρίου BALCO της Καλιφόρνια, που παρασκεύαζε και χορηγούσε σε αθλητές και προπονητές αναβολικά. Ένα από αυτά τα e-mail αναφέρει πως μια ουσία κατέστη ανιχνεύσιμη από ελέγχους ντόπινγκ με την υποσημείωση πως `Ισως θα έπρεπε να ενημερώσουμε τον προπονητή των Ελλήνων αθλητών για να μη βρεθεί κανείς θετικός`.
Ως συνήθως ο Κεντέρης έτρεξε ελάχιστα τη φετινή περίοδο. Ο καλύτερος φετινός του χρόνος είναι 20,24 και αν και είναι αξιοπρόσεκτος αρκεί μόνο για να τον κάνει τον 13ο καλύτερο στον κόσμο».
Πηγή: skai.gr