Κλείσιμο

Νέες φωνές κατά του άρθρου 16

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη έξω από το Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών, καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. Διαδηλωτές πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου κατά τη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκαν - σύμφωνα με την αστυνομία - τρεις διαδηλωτές, ενώ άγνωστοι έκαψαν μηχάνημα ΑΤΜ, στην οδό Σταδίου, απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου, Λάζαρος Απέκης, έκανε λόγο για επίθεση στο κίνημα των πανεπιστημιακών από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ έστειλε υπόμνημα στο Προεδρείο της Βουλής και τους βουλευτές όλων των κομμάτων, εκφράζοντας την αντίθεση των καθηγητών στην προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16 και τονίζοντας ότι "για το εκπαιδευτικό κίνημα είναι σαφές ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διασφαλίζει και την ποιότητά της".

Η ΟΛΜΕ κάλεσε τους βουλευτές να υπερασπισθούν τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και να μην ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Την Παρασκευή
θα συνεδριάσει η διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών για ν΄ αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την απεργία διαρκείας, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου ΟΛΜΕ και Διδασκαλική Ομοσπονδία έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, οι καταλήψεις έχουν φτάσει τις 330, ενώ ο σύλλογος φοιτητών νομικής αποφάσισε να συνεχιστεί η κατάληψη για ακόμη μία εβδομάδα.

Για περίοδο έντασης και πίεσης στα ελληνικά πανεπιστήμια έκανε λόγο ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο αποτελεί η ποιότητα των σπουδών.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ, κατά της αστυνομικής επιτήρησης της ακαδημαϊκής ζωής. Όπως είπε "τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα, πρέπει να έχει την διορατικότητα και την τόλμη να τα λύνει μόνη της".
Πηγή: skai.gr