Νέες αποκαλύψεις

Στο σκάνδαλο Siemens φέρονται να εμπλέκονται τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη καθώς και τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, σύμφωνα με μαρτυρίες και πληροφορίες από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής στη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, που υπογράφτηκε το 1997, η μίζα ήταν 12,8 δισεκατομμύρια δραχμές σε σύμβαση συνολικού ύψους 160 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Βάσει στοιχείων που δόθηκαν στο Μόναχο, στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνά την υπόθεση, στενός συνεργάτης ανώτατου στελέχους του ΟΤΕ φέρεται να έλαβε 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Πρόσωπα από το περιβάλλον της διοίκησης του Οργανισμού φαίνεται να πήραν 2 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ 800 εκατομμύρια δραχμές κατευθύνθηκαν σε λογαριασμό κουμπαρά σε τράπεζα του Σάλτσμπουργκ.

Από τα 100 200 εκατομμύρια μάρκα που έφταναν κάθε χρόνο στην αυστριακή τράπεζα, το 5% αφορούσε την Ελλάδα για τα έτη 1998 2001.

Πολιτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πληρώνονταν στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, χωρίς υπογραφές και μόνο με ψευδώνυμα.

Υπεύθυνος για τις συγκεκριμένες πληρωμές, σύμφωνα με δυο μαρτυρίες, ήταν ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας λάθους, εμφανίστηκε το πραγματικό όνομα στελέχους που είχε το ψευδώνυμο Φράνς και το οποίο καλείται τώρα από τον ανακριτή για εξηγήσεις.

Εν τω μεταξύ, τη Μεγάλη Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν τρία ακόμη στελέχη της Siemens Hellas και του ΟΤΕ, ως ύποπτοι για την τέλεση κακουργημάτων.

Αναμένεται να λάβουν προθεσμία για τις 30 Απριλίου, οπότε θα καταθέσουν και οι 4 ακόμη κληθέντες.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανάσιου αρνήθηκε να παραχωρήσει μεγαλύτερη παράταση, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το προανακριτικό υλικό εμπεριέχει σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία, όχι μόνο για τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ, αλλά και με τη Εργοσέ, για το ολυμπιακό σύστημα ασφαλείας C4I, και το σύστημα τηλεπικοινωνιών του στρατού Ερμής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ ο πρώην πρόεδρος της Siemens Χάινριχ Φον Πίρερ εμπλέκεται σε δωροδοκία ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων προς Αργεντινούς αξιωματούχους.
Πηγή: skai.gr