Νέα τρικυμία εκ Ιεροσολύμων

Ταραχή για ακόμα μία φορά στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας προκαλεί η ανακοίνωση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου, ο οποίος επιβεβαιώνει επισήμως τα όσα είχαν λεχθεί από στενούς του συνεργάτες περί αποστολής από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο των Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη, στα Ιεροσόλυμα. Δευκρινίζει, μάλιστα, ότι ο Βαβύλης εστάλη με το όνομα Φωκάς, ενώ αφήνοντας σαφή αιχμή προς την Αρχιεπισκοπή, ο κ. Ειρηναίος τονίζει ότι είναι αναγκαία η προστασία του Πατριαρχείου από τον κίνδυνο εμποκής σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει ως εξής:

« Προς διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας του Πατριαρχείου κατετέθη η μαρτυρία αυτού δια των υπευθύνων δηλώσεων την Τρίτη 23/2/2005 προς τα ΜΜΕ του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και του εν Αθήναις εκπροσώπου επί του Τύπου του Πατριαρχείου κ. Ευάγγελου Μαυραγάνη, αι οποίαι ισχύουν κατά πάντα με την αναγκαία, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρίνιση ότι: ο Απόστολος Βαβύλης ευρισκόταν εις Ιεροσόλυμα ως ``Απόστολος Φωκάς`` και όχι ως ``Βαβύλης`` όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε».
«Επισημαίνεται πως το μείζον του ανακύψαντος θέματος δεν πρέπει να αποτελεί το ``ποίος απέστειλε ή συνέστησε`` (όχι εκ κακής διαθέσεως) τον Βαβύλη και τους περί αυτόν, αλλά η το ταχύτερον δυνατόν γαλήνευσης της Εκκλησίας. Προς την κατεύθυνση ταύτην κινούμενον το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων διακόπτει ενταύθα κάθε δημόσιον επ` αυτού διάλογον, ελπίζοντας εις την κατανόηση των αγαθών προθέσεων ταύτης της αποφάσεως και προσευχόμενον υπέρ της ειρήνης, της ενότητας και της καταλλαγής. Προ τούτων όμως παρακαλούνται άπαντες όπως ίδουν το θέμα με υπευθυνότητα και αποφύγουν δηλώσεις που συγχέουν τα εκκλησιαστικά με τα εθνικά ζητήματα και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία εις τα δίκαια του ευσεβούς γένους των Ελλήνων».
Λίγο μετά την ανακοίωνση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέδωσε ανάλογη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Οι σημερινές εξαιρετικά επικίνδυνες περιστάσεις υπό τις οποίες εξελίσσονται υποθέσεις, αφορώσες στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και οι πελώριες εθνικές διαστάσεις που αυτές προσλαμβάνουν, επιβάλλουν, αυτή την κρίσιμη ώρα, αυστηρή αυτοσυγκράτηση και περισυλλογή ευθύνης, πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε μοιραία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, τελική οδυνηρή φάση. Το κόστος για την πατρίδα και το γένος θα είναι πολύ βαρύ. Γι` αυτό προτιμώ, μπροστά στη νέα αποψινή πρόκληση, να σιωπήσω ενσυνείδητα, έστω και αν πρόκειται να αδικηθώ».
Παραίτηση Κούγια
Αμέσως ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία τονίζει: «λόγω σοβαροτάτων διαφωνιών με το περιβάλλον του Πατριάρχου Ειρηναίου για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί η προσπάθεια δυσφημήσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από εξωθεσμικά κέντρα και μυστικές υπηρεσίες, που ευρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με ανηθίκους ανθρώπους στην Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα, παραιτούμαι της θέσεως του νομικού συμβούλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».
Πηγή: skai.gr