Νέα στοιχεία για κόκκινες γραμμές Γκρουέφσκι και «προστασία» σε Ντιμιτρόφ

Καινούργια στοιχεία για το ιστορικό των διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό την εποχή Γκρουέφσκι φέρνουν στο φως δύο τηλεγραφήματα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τα WikiLeaks.

Τηλεγράφημα που εστάλη στην Ουάσιγκτον την 1η Οκτωβρίου 2008 αναφέρει πως ο εθνικιστής τότε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έθετε ως κόκκινες γραμμές την «διατήρηση» των προσδιορισμών Μακεδόνας και μακεδονική για τον λαό και την γλώσσα της χώρας αντίστοιχα.

Ο κ. Γκρουέφσκι εξήγησε στον αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια ότι δεν αξίωνε αναγνώριση αυτών των όρων από την Αθήνα, αλλά θα ζητούσε την χρήση τους σε διεθνή fora.

Όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο τότε επικεφαλής του VMRO δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να προτείνει την τοποθέτηση γεωγραφικού προσδιορισμού πριν τον όρο «Μακεδονία», αλλά οπωσδήποτε σε παρένθεση. Ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην αποσύρουν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της.

Ο κ. Γκρουέφσκι υποστήριξε μάλιστα στον αμερικανό πρέσβη ότι εάν οι εν λόγω θέσεις του δημοσιοποιηθούν η Ελλάδα θα μπορούσε να τις εκλάβει ως κεκτημένα σημεία έναρξης της διαπραγμάτευσης, σε μία ένδειξη πως θεωρούσε τις προτάσεις του παραχωρήσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με άλλα διπλωματικά τηλεγραφήματα που καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έβλεπε θετικά την λύση του Βόρεια Μακεδονία το 2008.

Το δεύτερο τηλεγράφημα πάντως, που στάλθηκε πέντε ημέρες αργότερα, εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον ο κ. Γκρουέφσκι διαπραγματευόταν σοβαρά για την λύση του ονοματολογικού με την Αθήνα και τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών Μιλοσόσκι φέρεται να είχε αρνηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα προωθούσε στην ΠΓΔΜ την ιδέα πως η χώρα θα μπορούσε να μεγαλουργήσει εάν έμενε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και NATO.

Η πηγή των αμερικανών στο δεύτερο τηλεγράφημα είναι ο Νικολά Ντιμιτρόφ – τότε διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό – ο οποίος φαίνεται να ήταν πληροφοριοδότης της Ουάσιγκτον για τις διαπραγματεύσεις. Αμφότερα τα τηλεγραφήματα αναφέρουν πως το όνομά του πρέπει να μείνει προστατευμένο («protect»).

Σημειώνεται πως ο κ. Ντιμιτρόφ είπε στον αμερικανό πρέσβη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας, απέρριπτε την πρόταση Νίμιτς για την χρήση του επιθέτου «Μακεδονική» στην περιγραφή της εθνικής ταυτότητας της γειτονικής χώρας.
Πηγή: skai.gr