Νέα διεθνής αναγνώριση για το ΕΚΠΑ: Ψηλότερα στην κατάταξη του Quacquarelli Symonds

Σημαντική πρόοδο κατέγραψε το ΕΚΠΑ όσον αφορά την θέση του στην κατάταξη θεματικών περιοχών και επιστημονικών αντικειμένων της QS (Quacquarelli Symonds) καθώς  φέτος  τοποθετήθηκε σε σε δεκατρία (13) επιμέρους επιστημονικά πεδία, έναντι δώδεκα (12) το 2019 και έντεκα (11) το 2018.

Τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο και  αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία και φέτος βρίσκεται  συνακόλουθα σε υψηλές θέσεις στις τέσσερις (4) από τις πέντε (5) βασικές θεματικές περιοχές, ενώ αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία.
Παράλληλα αποτελεί πολύ μεγάλη διάκριση το γεγονός ότι στο επιμέρους επιστημονικό πεδίο της «Οδοντιατρικής», το ΕΚΠΑ κατατάσσεται για στην 40η θέση παγκοσμίως και στο επιστημονικό πεδίο της «Νοσηλευτικής» στις θέσεις 51-100.

Η συγκεκριμένη κατάταξη, ο πίνακας της οποίας δημοσιεύθηκε στις 3 του μήνα, αξιολογεί τα Πανεπιστήμια σε πέντε (5) βασικές θεματικές περιοχές σπουδών και έρευνας, όπως προσδιορίζονται από τη μεθοδολογία της QS, (Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες της Ζωής και Ιατρικής, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Διοίκηση, Μηχανική και Τεχνολογία) αλλά και σε 48 επιμέρους επιστημονικά πεδία - ειδικότητες που αποτελούν υποσύνολα των πέντε βασικών.

Για τη θεματική κατάταξη του 2020 τελικώς κατετάγησαν 1.369 Πανεπιστήμια από 158 χώρες σε 48 θεματικά αντικείμενα. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα βασίζονται σε απαντήσεις ερωτηματολογίου 95.000 ακαδημαϊκών και 45.000 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Ακολουθεί σύνδεσμος στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ που αναφέρεται στη σημαντική βελτίωση της θέσης του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Θεματικών Περιοχών και Επιστημονικών Αντικειμένων της QS: Quacquarelli Symonds

Πηγή: skai.gr