«Ναι» στην ιδιωτικοποίηση, «Όχι» στη μείωση προσωπικού - αποδοχών

Ο σφιχτός εναγκαλισμός των δημόσιων επιχειρήσεων από το κράτος θεωρείται βασική αιτία της κακοδαιμονίας των ΔΕΚΟ, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Με βάση τα συμπεράσματα ποσοστό 49% θεωρεί ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό τους. Αντιθέτως την πλήρη άρνηση εκφράζουν οι ερωτώμενοι στα ερωτήματα που αφορούν στη μείωση των αποδοχών και τους προσωπικού στις ΔΕΚΟ, με απελευθέρωση των απολύσεων.
Στο ερώτημα για το αν θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από την περικοπή προνομίων των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις, το 27,3% δεν συμφωνεί, ενώ σύμφωνο με αυτή τη λογική τάσσεται το 22%.
Επίσης στο ερώτημα για ποιά πρέπει να είναι η στάση της ΓΣΕΕ στο εργασιακό το 45,6% τάσσεται υπέρ της συζήτησης με τους εργοδότες για τις υπερωρίες, το διευθυντικό δικαίωμα και το ωράριο εργασίας, αλλά πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το 54,2% τάσσεται κατά της ευελιξίας του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ το 53,5% δεν συμφωνεί να μειωθεί το κόστος των υπερωριών ακόμα και αν το αντάλλαγμα είναι 39ωρο ή αύξηση της ετήσιας άδειας.
Πηγή: skai.gr