Ν. Ξυλούρης: «Αντιμετωπίζουν τον κόσμο ως εγκληματίες»

Για τον τραυματισμό του Ηρακλή Μαραγκάκη από ειδικούς φρουρούς στην Κρήτη
«Από ό,τι ακούγεται στο Ηράκλειο είναι κλινικά νεκρός, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ιατρικά, αλλά αυτό ακούγεται δυστυχώς. Πρέπει να είναι πάρα πολύ σοβαρή η κατάσταση του».
«Σε ένα χωριό δίπλα στο δικό μου, είχε στηθεί ένα μπλόκο, πέρασε ένα αυτοκίνητο το σταματήσανε για έλεγχο. Δεν μπορώ να ξέρω πως είναι τα ακριβή γεγονότα, γιατί είναι θέμα δικογραφίας πλέον. Από τα ευρήματα και από τις πληροφορίες που έχουμε, φαίνεται ότι μετακινήθηκε το αυτοκίνητο για να φύγει και εβλήθη από πίσω. Εγώ τουλάχιστον που είδα το αυτοκίνητο, έχει χτυπηθεί από πίσω και ένα από τα παιδιά που ήταν μέσα, ο συνοδηγός, ο Ηρακλής Μαραγκάκης, χτυπήθηκε στο κεφάλι».
«Η ουσία είναι ότι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο και κατ‹ επέκταση τους επιβάτες από πίσω. Μια πρώτη ανακοίνωση που είχε βγει έλεγε ότι έγινε μια συμπλοκή και αντηλλάγησαν πυροβολισμοί».
«Δεν αναφέρθηκε ποτέ, δεν είχαν τα παιδιά όπλα».
Για τη μαρτυρία της μητέρας του θύματος και τα περί συγκάλυψης
«Δεν μπορώ να αμφισβητήσω αυτά που λεει η μητέρα του παιδιού. Αυτό που ξέρω όμως - επειδή το αυτοκίνητο το ίδιο βράδυ βρέθηκε στα Ανώγεια και ανέβηκα ο ίδιος στα Ανώγεια να το συνοδεύσω να κατέβει στην αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου- μίλησα με τον εισαγγελέα ο οποίος προΐσταται των ερευνών. Εκτιμώ -και σεβόμενος και το κύρος της θέσης του και τον ίδιο ως πρόσωπο- ότι έκανε και κάνει αυτό που του επιβάλει ο νόμος. Δε φάνηκε να υπάρχει θέμα συγκάλυψης. Τώρα, αν έγιναν κάποια περιστατικά που ανέφερε η μητέρα δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω και δε νομίζω ότι είμαι ο αρμοδιότερος. Πάντως ο εισαγγελέας με τον οποίο μίλησα έκανε -όσο τουλάχιστον μπορώ να αντιληφθώ- τη δουλειά του όπως έπρεπε, τις έρευνες τις κάνει ίδιος ο εισαγγελέας και όχι η αστυνομία.
Για το ρόλο των ειδικών φρουρών
«Επειδή ζούμε καθημερινά αυτή την ιστορία των ελέγχων με τα ΤΑΕ, να σημειώσω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολύ έργο και θεωρώ ότι η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη, όμως ο τρόπος που λειτουργούν κάποιες φορές είναι τέτοιος που προκαλεί αγανάκτηση στον κόσμο. Αντιμετωπίζουν τον κόσμο κάποιες φορές, ως εγκληματίες, με έναν τρόπο όχι τον καλύτερο, απόλυτα, αυστηρά...θα έλεγα καμιά φορά και χυδαία».
«Όταν φτάνουμε μετά από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός να σκοτώνεται ένα παιδί σαν αποκορύφωμα μιας λογικής και μιας συμπεριφοράς, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει αγωνία, υπάρχει φόβος που εν μέρει δικαιολογημένος, γιατί σκέφτεται ο καθένας ότι αύριο μπορεί να είναι το δικό του το παιδί, σκέφτεται ότι μπορεί να είναι ο ίδιος».
«Ό,τι και να ήταν, από τη στιγμή που δεν οπλοφορούσαν, που δεν αντάλλαξαν πυροβολισμούς, που δεν προκάλεσαν με οποιοδήποτε τρόπο τους αστυνομικούς, δε νομίζω ότι δικαιολογείται κανένας να πυροβολεί και μάλιστα από πίσω. Θα μπορούσαν να αφήσουν το αυτοκίνητο να φύγει αν ήταν έτσι τα πράγματα και να γίνει ένα μπλόκο επόμενο, ήξεραν τον αριθμό, ήξεραν ποιοι ήταν, να τους συλλάβουν μια άλλη στιγμή».
«Πρέπει η ίδια η αστυνομία να προστατέψει το κύρος της, να προστατέψει τη λειτουργία της για να μπορεί να προσφέρει το έργο για το οποίο τάχθηκε. Δεν μπορεί να συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο αυταρχικό, ως καουμπόηδες στον κόσμο, δεν είναι όλοι εγκληματίες».
Πηγή: skai.gr