Μυτιλήνη: Ενέργειες του υπ. Μετανάστευσης για να μπουν στη νέα δομή οι πρόσφυγες και μετανάστες

Προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η ομάδα των παραβατικών Αφγανών -εναντίον των οποίων εκκρεμούν και απορριπτικές αποφάσεις σχετικές με αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και οι οποίοι τρομοκρατούν πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες αποτρέποντας τους από το να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ- καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία.

Η συγκεκριμένη ομάδα εκτός των απειλών διαδίδει ψευδώς μεταξύ των χιλιάδων άστεγων και πυρόπληκτων ότι επίκειται μαζική αποχώρηση εφόσον επιμείνουν και παραμείνουν στην εθνική οδό, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φύγουν και αυτοί από το νησί.

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται μια προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στη νέα δομή όσοι ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής. Οι τελευταίες, συμπεριλαμβανομένων και δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη. Με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται στη γλώσσα τους θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

Στο μεταξύ, 14 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού στη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Από το Σαββάτο το απόγευμα, μέρα που ο νέος καταυλισμός άνοιξε, έχουν μπει σε αυτόν 550 άτομα. 

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της νέας προσωρινής δομής στο Πεδίο Βολής για την μετεγκατάσταση μέσα στην εβδομάδα συνολικά έως 12.000 αιτούντων άσυλο. Ήδη, έχουν τοποθετηθεί σκηνές με 5.000 κρεβάτια και στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί στη νέα δομή - η οποία έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας- το σύνολο των ατόμων που πριν διέμεναν στην Μόρια.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες - για να δανειστώ την φράση του πρωθυπουργού- που σχετίζονται και με την φωτιά που μπήκε”. Η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, “να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει”.

Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο η Υπηρεσία ασύλου ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο. Είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά την χώρα με την μείωση των μεταναστευτικών ροών”. “Ο ταχύς διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα των νήσων, η μείωση των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, όλα αυτά λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά για να πετύχουμε αυτό που έγινε τους τελευταίους 8 μήνες. Δηλαδή, να έχουν μειωθεί οι ροές προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου κατά 80% και το καλοκαίρι κατά 90%. Η αποσυμφόρηση των νησιών με 25.000 μεταφορές από τον Ιανουάριο έως τώρα, έχει ήδη γίνει”, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, επεσήμανε ότι όλες αυτές οι δράσεις έγιναν με το παράλληλο κλείσιμο δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ