Κλείσιμο

Μπόνους στους υγειονομικούς που «ξεσπιτώθηκαν» για να συνδράμουν στο ΕΣΥ

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Πριμ διπλού ημερομισθίου για το υγειονομικό προσωπικό που σπεύδει να στηρίξει εθελοντικά νοσοκομεία σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπηρετεί, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο με το χωροταξικό νομοσχέδιο, ως επιβράβευση της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας.   

Δείτε την τροπολογία εδώ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «προβλέπεται πρόσθετη αποζημίωση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ που μετακινείται εκτός περιφερειακής ενότητας σε νοσοκομεία και λοιπούς φορείς ισχυρά πληττόμενων από την έξαρση του κορωνοϊού περιοχών»  για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του ΕΣΥ. Το μπόνους είναι ίσο «με ένα επιπλέον ημερομίσθιο για κάθε ημέρα απασχόλησής του, πλέον των μηνιαίων αποδοχών».

Σημειώνεται ότι η πρόσθετη αποζημίωση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής καθώς και υγειονομικής περίθαλψης.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η δυνατότητα και του καθεστώτος μερικής απασχόλησης, εκτός από της πλήρους απασχόλησης του μετακινούμενου εθελοντικά συμβατικά ή υποχρεωτικά από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ, ιατρικού, νοσηλευτικού, πάσης φύσεως Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βοηθητικού προσωπικού για ορισμένο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας από την διάδοση του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr