Μπαλάκι οι ευθύνες

Άκαρπη απέβη και η δεύτερη κατάδυση του ρομποτικού σκάφους για τον εντοπισμό του μαύρου κουτιού του Sea Diamond.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι το κουτί που θα μπορούσε να ρίξει φως στα αίτια του ατυχήματος δε θα βρεθεί ποτέ, καθώς από την τριβή του σκάφους στα βράχια έχει καταστραφεί τελείως η πλώρη και η γέφυρα.

Το δεύτερο συμπέρασμα από τα πλάνα του βαθυσκάφους είναι ότι η άντληση των καύσιμων του πλοίου πρέπει να γίνει άμεσα.

Όπως φαίνεται, το ναυάγιο στηρίζεται σ' ένα βράχο, ο οποίος θα μπορούσε να υποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή, συμπαρασύροντας το Sea Diamond σε βάθος περίπου τριακοσίων μέτρων.

Ο δυνατός άνεμος που επικρατεί στην περιοχή, δεν επιτρέπει στο ωκεανογραφικό Φιλία να πλεύσει την Πέμπτη πάνω από το ναυάγιο του Sea Diamond.

Είχε προγραμματιστεί κατάδυση του ρομποτικού σκάφους, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι δύο αγνοούμενοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο δεύτερο κατάστρωμα.

• • Πάντως μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει υποβάλει σχέδιο απορρύπανσης, που είνα απαραίτητο για να αρχίσει η άντληση καυσίμων. Εν τω μεταξύ, απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι υπεύθυνοι του Λιμενικού και του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων.

Οι εικόνες από το ρομποτικό σκάφος, δείχνουν ότι είναι αδύνατον να εισχωρήσει κάποιος στην καμπίνα όπου διέμεναν ο Γάλλος τουρίστας με την κόρη του.

Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος της Louis Hellenic Cruises, αρχιπλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς, υποστήριξε ότι η εταιρία δεν γνωρίζει ποιος έδωσε εντολή για τη ρυμούλκηση του πλοίου στο σημείο που βυθίστηκε.

Διευκρίνισε ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε πως η εντολή δόθηκε από το Λιμεναρχείο.

Όπως είπε, η εντολή της εταιρίας ήταν να μην εγκαταλείψει τον κόλπο των Φηρών.

Ο κ. Κουμπενάς εκτίμησε ότι το ατύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Σχετικά με το μαύρο κουτί, είπε ότι δεν μπόρεσε να το παραλάβει το πλήρωμα, καθώς το πλοίο είχε ήδη πάρει μεγάλη κλίση.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει υποβάλει ακόμη σχέδιο απορρύπανσης, καθώς πρέπει πρώτα να ερευνηθεί η θέση του ναυαγίου και να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Διέψευσε, ωστόσο, ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κουμπενάς ανέφερε ότι ο λόγος που το πλήρωμα δεν πήρε νωρίτερα το μαύρο κουτί ήταν επειδή κανείς δεν περίμενε πως θα βυθιστεί.

Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, εκτίμησε ο υπουργός Ναυτιλίας, μετά τη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στο επαρχείο Θήρας.
Πηγή: skai.gr