Μπακογιάννης στη Βουλή: Στόχος του «μεγάλου περιπάτου» μια πιο φιλική Αθήνα για όλους

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τα οφέλη και τους στόχους του λεγόμενου Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας, περιέγραψε στη Βουλή ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου και θα έχει συνολικό μήκος 7 χιλιόμετρα.

Στόχος του έργου, όπως τόνισε ο ίδιος στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, είναι η μετατροπή της Αθήνας σε μία πιο φιλική πόλη με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της.

«Να επανα-συστήσουμε και να επανα-νοηματοδοτήσουμε το ιστορικό κέντρο. Να συνομιλούμε όχι μόνο με το χθες, αλλά και με το αύριο της πόλης. Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Στα προτερήματα της εν λόγω παρέμβασης, ο κ. Μπακογιάννης, υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ζωντανό έργο, το οποίο θα μπορούν να περπατούν όλοι μαζί, αξιολογώντας το καθημερινά στην πράξη, ώστε να επέρχονται και τυχόν αναγκαίες βελτιώσεις.

«Θα δείτε βάψιμο στους δρόμους, αστικό εξοπλισμό όπως παγκάκια και ζαρντινιέρες και πολύ πράσινο. Αυτό μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε το έργο στην πράξη. Είναι η διαβούλευση στην πράξη αυτό το έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, για την υλοποίηση του έργου θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ έχει προβλεφθεί ειδικό χωρικό σχέδιο, καθώς και ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη από το ΕΜΠ γενικότερα για το κέντρο της Αθήνας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η προεργασία για το έργο είχε ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, αλλά ο κορωνοϊός λειτούργησε – όπως είπε – ως επιταχυντής για την υλοποίησή του, προκειμένου να απελευθερωθεί άμεσα περισσότερος δημόσιος χώρος, να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και να μειωθούν τα όρια ταχύτητας στο κέντρο, δεδομένου ότι μελέτες υπολογίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να περιοριστούν κατά 50% τα τροχαία ατυχήματα.

Πηγή: skai.gr