Κλείσιμο

Μητσοτάκης: Στόχος τα 11-12 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100 χιλιάδες κατοίκους

Τις ευχαριστίες του σε όλους εκείνους που πέτυχαν η Ελλάδα να είναι σήμερα παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19. 

Ο κ. Μητσοτακης επισήμανε ότι η κρίση του κορωνοϊού έδωσε την ευκαιρία μέσα στην τραγωδία της να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Μάλιστα, τόνισε ότι παραμένει ο στόχος για 11-12 κρεβάτια εντατικής ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και αυτό 
δεν θα μπορούσε να το κάνει πράξη μόνη της η κυβέρνηση, καθώς χρειάζεται σύζευξη του κράτους που είναι αναντικατάστατο και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών 

Σημείωσε δε οτι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πάει κανένα ευρώ αναξιοποίητο ... 

«Γνωρίζαμε στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πρέπει να σας πω ότι η αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ και πριν μας χτυπήσει ο κορωνοϊός. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά άρρωστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορωνοϊού», είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι η κρίση του κορωνοϊού έδωσε την ευκαιρία μέσα στην τραγωδία της να ξεσκεπάσουμε χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να τις διορθώσουμε με μεγάλη ταχύτητα.

«Ναι, μπορέσαμε και επιστρατεύσαμε ό,τι υπήρχε για να δημιουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, προσωρινά, σε πρώτη φάση και φυσικά μόνιμα στη συνέχεια για να μη βρεθούμε κι εμείς αντιμέτωποι μ' αυτό το οποίο έζησαν άλλες χώρες», τόνισε.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας σημείωσε ότι «και τις πιο δύσκολες μέρες απείχαμε πάρα πολύ από το να γεμίσουν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας κι αυτό ήταν κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να ασχοληθούν περισσότερο με τους ασθενείς που είχαμε».

Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η δοκιμασία, αλλά και η σπουδαία κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας που ακολούθησε τις υποδείξεις με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης ήταν «ένα μάθημα συλλογικής εμπιστοσύνης το οποίο εμπεδώθηκε και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, «στο πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και εκεί έρχεται η πολύ σημαντική πρόσθετη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υπάρξει αρωγός του ΕΣΥ από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά και με τα ειδικά ελληνικά προβλήματα.

Η δωρεά του ΙΣΝ συμπληρώνεται από άλλες δωρεές που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από το στρατηγικό σχέδιο αύξησης των ΜΕΘ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Η δημιουργία νέων κλινών ΜΑΘ συνεισφέρει σε αυτό το σκοπό, καθώς πρόκειται για μονάδες που μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ και να αυξήσουν περαιτέρω τα διαθέσιμα κρεβάτια σε περίπτωση ανάγκης.

Πέραν της δημιουργίας των νέων κλινών, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ