Μήλος: Βίντεο ντοκουμέντο της επιχείρησης διάσωσης μετά τη βύθιση της θαλαμηγού

Παρολίγον ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Μήλου το πρωί, όταν βυθίστηκε ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά θαλαμηγός με 18 επιβαίνοντες, όλοι Έλληνες, ενώ έπλεε προς τις Σπέτσες. 

Βίντεο-ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές της διάσωσης «κόβει την ανάσα».

Και οι 18, 11 άνδρες και 7 γυναίκες, μεταξύ αυτών 5 ανήλικοι, βρεθήκαν στη θάλασσα και αμέσως οργανώθηκε γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση τους.

Ευτυχώς όλοι περισυνελέγησαν σώοι τελικά από παραπλέοντα πλοία. 

Μέλη του πληρώματος Sea Jet 2 περισυλλέγουν τους επιβαίνοντες της θαλαμηγού που ναυάγησε στην Μήλο.Είναι το πρώτο πλωτό μέσο που προσέγγισε το σημείο 16 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του νησιού.

«Όταν πήγα εγώ αντίκρυσα, ας πούμε ήταν μία σχεδία στην οποία ήταν μέσα καμιά 8 με 10 άτομα στην σχεδία και οι άλλοι όλοι ήταν γύρω γύρω διάσπαρτοι δηλαδή ήταν δύο από εδώ ένας από εκεί οπότε καταλαβαίνετε ότι έπρεπε κιόλας να γυρίζω και γύρω-γύρω να περισυλλέγω τους ανθρώπους» αναφέρει ο Καπετάνιος του Sea Jet 2, Μιχάλης Μακρής.

Η θαλαμηγός βυθίζεται σε ελάχιστα λεπτά  Το πλήρωμα μόλις που προλαβαίνει να ρίξει σωσίβια λέμβο στην θάλασσα και να μοιράσει σωσίβια στους επιβάτες.
Όταν έφθασαν τα πρώτα παραπλέοντα σκάφη, το 28μετρο σκάφος είχε σχεδόν εξαφανιστεί . 

«Την ώρα που έφτασα εγώ στην περιοχή εκεί πέρα, την ώρα που έφτασα στην περιοχή το σκάφος ήταν πλέον ημιβυθισμένο δηλαδή  ήταν η πλώρη του γύρω στα δύο μέτρα έξω από το νερό. Το άλλο όλο το σκάφος ήταν κάτω.  Μιλάμε για ένα σκάφος από ότι έμαθα και εγώ γιατί δεν ξέρω δεν πρόλαβα να το δω, από ότι έμαθα είναι γύρω στα 30 μέτρα λέει…» προσθέτει ο καπετάνιος και συνεχίζει λέγοντας «Ήμασταν σχετικά κοντά τους μπορώ να πω δηλαδή ήμουνα 20 λεπτά, 20 λεπτά μακριά τους οπότε σε 20 λεπτά ήμουνα δίπλα τους. Δηλαδή από την στιγμή που έγινε το περιστατικό σε 20 λεπτά ήμουνα δίπλα τους. Απλώς κράτησε λίγο παραπάνω η όλη περισυλλογή γιατί υπήρχαν αυτές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μας δυσκόλεψαν.»

Ήταν περίπου 10.30 το πρωί όταν το κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού λαμβάνει το σήμα SOS από την θαλαμηγό με κατεύθυνση από την Μήλο στις Σπέτσες. Στην θαλαμηγό επιβαίνουν 18 άτομα. 11 επιβάτες, 7 μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων 13 ενήλικες και 5 ανήλικοι.

Στον θάλαμο επιχειρήσεων του λιμενικού σημαίνει συναγερμός.
Η θαλαμηγός έχει μήκος 28 μέτρα και φέρει σημαία Βρετανίας.

«Αμέσως και κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας του πολεμικού ναυτικού σκάφη του λιμενικού.  Περισυνελέχθησαν από το Sea Jet 2 το επιβατηγό οχηματαγωγό καθώς και από άλλο ένα φορτηγό πλοίο που ήταν στην περιοχή και το δεσμεύσαμε από τον θάλαμο επιχειρήσεων και έσπευσαν στην περιοχή τα δύο μέσα αυτά. Πήγε και λάντζα με επιβαίνοντα τον λιμενάρχη της Μήλου που περισυνέλλεξαν άλλο ένα άτομο» αναφέρει ο Νίκος Κοκκαλάς, Εκπρόσωπος του Λιμενικού.

Η διαδικασία της περισυλλογής απαιτεί λεπτούς χειρισμούς καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι 7 μποφόρ. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα στο σκάφος επέβαιναν μέλη της οικογένειας του βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργου Βαγιωνή. 

Πλήρωμα και επιβάτες αποβιβάστηκαν στην Μήλο, και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας. 

Οι ναυαγοί φτάνουν στην Μήλο και με ασθενοφόρα για πρώτες βοήθειες.

Ένας 58χρονος άνδρας φέρει θλαστικό επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι, ενώ οι υπόλοιποι εκτός από το σοκ, δεν έχριζαν περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης.

Πηγή: skai.gr