Μία νύχτα γεμάτη γέλιο και κλάμα

Ξεχωριστή σημασία είχε η συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να μιλήσουν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες των συγχρονισμένων καταδύσεων, Νίκος Συρανίδης και Θωμάς Μπίμης, καθώς και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης, Λεωνίδας Σαμπάνης. Οι τρεις πρωταθλητές μας θα μείνουν στην Ιστορία του σύγχρονου αθλητισμού της πατρίδας μας, μια και έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιονίκες επί ελληνικού εδάφους, μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Θωμάς Μπίμης. Φανερά συγκλονισμένος, όπως και ο συναθλητής του, δεν μπορεί να κρύψει τόσο την ικανοποίηση, όσο και τον αιφνιδιασμό του: «Δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Δεν ξέρω τι να πω. Προσπαθούμε κάθε λεπτό που περνά να το συνειδητοποιήσουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος -και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς αποτελεί το alter ego του Μπίμη- ο Νίκος Συρανίδης, τόνισε: «Τι να πω. Εντάξει. Ηταν μία δύσκολη νύχτα, με χαρά, γέλιο, κλάμα».
Αμέσως μετά, σειρά πήρε ο Λεωνίδας Σαμπάνης, που ως ένας από τους πλέον έμπειρους έλληνες αθλητές, είχε μεγαλύτερη άνεση με το κλίμα μία τέτοιας συνέντευξης Τύπου: «Χαίρομαι πάνω απ‹ όλα γιατί η σκληρή δουλειά ετών, έφερε αποτέλεσμα. Ηταν ένας δύσκολος αγώνας. Πιστεύω ότι μπορούσαμε λίγο καλύτερα. Όμως δεν πειράζει. Ηταν το καλύτερο από τα τρία μετάλλια που έχω κατακτήσει. Ηταν δώρο Θεού». Μία λεπτομέρεια που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την δουλειά που γίνεται στην άρση βαρών και απαντά σε όλους όσοι αναρωτιώνται που οφείλεται η διατήρηση της «ντριμ τιμ» στις πρώτες θέσεις του διεθνούς στερεώματος, είναι το γεγονός ότι ο Σαμπάνης χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό. Ισως για κάποιους αυτό να είναι τυχαίο, όμως όσοι έχουν μνήμη και παρατηρητικότητα, έχουν διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα με τους αρσιβαρίστες και αποδεικνύει ότι αυτά τα παιδιά είναι μία οικογένεια.
Πάντα σεμνός και μετρημένος στα λόγια του, ο Χρήστος Ιακώβου, απένειμε τα εύσημα στους νέους Ολυμπιονίκες, αφήνοντας σε... δεύτερη μοίρα τον συνηθισμένο στα μετάλλια, Σαμπάνη: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους χρυσούς Ολυμπιονίκες και στους προπονητές τους. Δεν γνωρίζαμε τι δουλειά γίνεται στις καταδύσεις και αυτό το μετάλλιο, αποδεικνύει ότι οι έλληνες προπονητές μπορούν να δουλέψουν παντού. Με τον Σαμπάνη έχουμε κάνει μία μεγάλη διαδρομή. Ηθελε πολύ να αγωνισθεί στην Αθήνα και το κατάφερε με επιτυχία. Για λίγα γραμμάρια χάσαμε το αργυρό μετάλλιο. Όμως δεν πειράζει. Μας έδωσε μεγάλη χαρά και εύχομαι καλή συνέχεια στους υπόλοιπους αθλητές μας».
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου: «Συγχαρητήρια στον Λεωνίδα και τον προπονητή του. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα μου. Όταν ο κ Διαθεσόπουλος ήλθε στα γραφεία της ΕΟΕ και έκανε φασαρία, απαιτώντας καταδυτήριο στον Αγιο Κοσμά. Ηταν μία δύσκολη υπόθεση, σχετικά με το ποιός θα αναλάμβανε την κατασκευή, όμως τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή και όλα πήγαν καλά. Ο κ Διαθεσόπουλος ήταν απόλυτα δικαιολογημένος και αυτό το καταδυτήριο, έγινε το εφαλτήριο για το μετάλλιο. Συγχαρητήρια, τόσο στους αθλητές και τους προπονητές, όσο και στους παράγοντες των ομοσπονδιών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, αφού στα «πηγαδάκια» πριν από την συνέντευξη Τύπου διαμαρτυρόταν για την οικονομική πολιτική απέναντι στις ομοσπονδίες, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά και τους προπονητές τους, που μας χάρισαν ότι περιμέναμε 20 χρόνια. Η προσπάθεια πάντα δικαιώνεται. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο άθλημα, με το οποίο ασχολείται κανείς από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πήραν τα παιδιά το χρυσό, όλοι οι καταδύτες μας έσπευσαν να τους αγκαλιάσουν και έπεσαν μαζί στην πισίνα. Σαν να πήραν κι εκείνοι το χρυσό. Οι καταδύσεις πέρασαν πέτρινα χρόνια. Στην Ελλάδα ότι έλαμπε ήταν χρυσός, αντίθετα με την λαϊκή ρήση. Τώρα λάμπουν και οι καταδύσεις. Ημασταν τσιγγάνοι για δύο χρόνια και κάναμε αγώνα για το δικό μας σπίτι. Υπήρχε μόνο ένα καταδυτήριο, στην Πάτρα, όπου τα παιδιά πηγαινοερχόντουσαν. Οι Έλληνες καταδύτες έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Μέσα σε έξι μήνες έφτασαν στο χρυσό μετάλλιο. Μην ξεχνάτε ότι και στο test event που ήταν 5οι, αλλά και σε προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις που είχαν θέσεις μέσα στην εξάδα. Χθες ήταν οι καλύτεροι και κέρδισαν δίκαια, αφού δεν έχασαν ούτε μία βουτιά. Αυτό είναι το μυστικό στις καταδύσεις. Σας ευχαριστούμε, γιατί θα γίνετε παράδειγμα για τα παιδιά της Ελλάδας. Η επιτυχία αυτή δεν θα είναι πυροτέχνημα. Υπάρχει υποδομή με καλύτερο παράδειγμα τον Μάνο, πρωταθλητή Ευρώπης στους Νέους».
Πηγή: skai.gr