Μέτρα-κορωνοϊός: Απείλησαν ελεγκτές στο Μπουρνάζι - 5.000 πρόστιμο και "σφράγισμα"

Επιτόπιους ελέγχους σε τέσσερις περιοχές της Αττικής διενήργησε χθες βράδυ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας με αντικείμενο την διαπίστωση τήρησης των μέτρων αποφυγής μετάδοσης και διασποράς του SARS COV-2 και του αντικαπνιστικού, επιβάλλοντας σε δύο περιπτώσεις πρόστιμα 5.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, καθώς και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κάθε μία εξ αυτών.

Όπως σημειώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας «οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε σημεία ενδιαφέροντος, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά παράβασης των μέτρων και αφορούν ακόμα και θέματα τήρησης της φορολογικής και της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Μπουρνάζι επικράτησε ένταση όταν το κλιμάκιο των Επιθεωρητών-Ελεγκτών επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας λόγω παραβίασης των μέτρων και υποτροπής. Οι Ελεγκτές-Επιθεωρητές της Αρχής πάρα τις απειλές που δέχτηκαν από το προσωπικό του καταστήματος θυροκόλλησαν τη σφράγιση και συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τους ελέγχους». Σε άλλο κατάστημα υγειονομικού εδνιαφέροντος, στο οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις τις προηγούμενες ημέρες για παραβίαση των μέτρων κατά του SARS COV-2 διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Στο Γκάζι επιβλήθηκε σε μία περίπτωση πρόστιμο 10.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας, σε δύο καταστήματα στον Πειραιά διαπίστωσαν παραβάσεις της φορολογικής και της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας και στη Γλύφάδα επιβλήθηκαν πρόστιμα σε σειρά καταστημάτων για μη χρήση μάσκας ενώ ελέγχθηκε και επιχείρηση που διαφημίζει τη διένεργεια live εμφανίσεων.

Ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων από το πρωί της Τρίτης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών σε απόλυτο συντονισμό με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και τα αρμόδια υπουργεία θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους σε όλη την επικράτεια.

Επίσης στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «έκνομες ενέργειες, όπως οι απειλές εναντίον των μελών των Ομάδων Ελέγχου, δεν πρόκειται να αποτρέψουν τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών από το να κάνουν με ευσυνειδησία και υψηλό επαγγελματισμό τη δουλειά τους. Αντίθετα ενισχύουν το αίσθημα καθήκοντος απέναντι στους πολίτες της χώρας για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ