Μέτρα για το κυκλοφοριακό

Μέτρα για το κυκλοφοριακό
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στην πρωτεύουσα, σε ό,τι αφορά το θέμα του κυκλοφοριακού, έκρουσαν οι συγκοινωνιολόγοι σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

Στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για να αντιμετωπιστεί η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και να δοθούν κίνητρα στο επιβατικό κοινό ώστε να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους κάθε χρόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής κυκλοφορούν 150.000 νέα οχήματα και με τους ρυθμούς αυτούς το 2010 θα παρατηρείται κορεσμός στο 95% των οδικών αξόνων.

Τονίστηκε επίσης ότι κάθε μέρα υπάρχουν περίπου 30.000 αυτοκίνητα που σταθμεύουν παράνομα στην Αθήνα, στα οποία αν προστεθούν και τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα ΙΧ, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι γνωρίζει το θέμα και από τη θητεία του ως πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι πρόβλημα κυκλοφοριακού αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ενώ στην Αθήνα το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Κατά τον υπουργό από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 130% τα ΙΧ στην Αθήνα.

Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για επέκταση και εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με στόχο την καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τόσα χρόνια στην Ευρώπη έχει μάθει να συζητάει με όλους τους φορείς πριν να πάρει αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr