Μέτρα για την ακρίβεια: Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η επιδότηση στα καύσιμα - Αύριο οι ανακοινώσεις

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνεται η επιδότηση των πολιτών για την προμήθεια καυσίμων κίνησης, όπως αποκάλυψε σήμερα το πρωί ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ειδική πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα καταχωρούν τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων και στη συνέχεια θα υπολογίζεται το ύψος της επιδότησης.

Ωστόσο, ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αναλυτικά τα μέτρα θα ανακοινωθούν το πρωί της Πέμπτης από τους αρμόδιους υπουργούς.

Τα τρία μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο -επιταγή ακρίβειας, παρέμβαση για την βενζίνη και επιδότηση στο ρεύμα- στοχεύουν στην ενίσχυση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης κινούνται σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, στην απευθείας χορήγηση βοηθήματος που θα αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τους πιο αδύναμους, δεύτερον τις τιμές των καυσίμων και τρίτον τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αρχικά, η «επιταγή ακρίβειας», όπως έχει χαρακτηριστεί, θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και το ύψος της προσδιορίζεται στα 200 έως 300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η επιδότηση των καυσίμων θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να ωφεληθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα και στη σημερινή σύσκεψη θα προσδιοριστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι. Στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα για την δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα που αγοράζουν. Επίσης συζητείται ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες ώστε να συγκρατηθεί το κόστος του πετρελαίου.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για Μάρτιο και Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη παρέμβαση, καθώς οι τιμές στη χονδρική εκτοξεύθηκαν τις πρώτες εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των φαινομένων κερδοσκοπίας που δημιουργεί ο πληθωρισμός. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και κάθε μηχανισμός του κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

Πηγή: skai.gr