Τον γερμανό ομόλογο του, υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επισκέφτηκε  το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε όλο το φάσμα του προσφυγικού, κυρίως η συνεργασία στη διαχείριση της μετανάστευσης και των διαδικασιών ασύλου καθώς και η ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. 

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Βερολίνο ελληνικού προγράμματος ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων, με στόχο την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων προς άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Εκτός αυτού Ελλάδα και Γερμανία έχουν υπογράψει κοινή επιστολή με την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ολλανδία αναφορικά με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο  Αφγανιστάν. Στην επιστολή που θα δημοσιευτεί προσεχώς, οι έξι χώρες απορρίπτουν το αίτημα της κυβέρνησης της Καμπούλ να σταματήσουν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών από την ΕΕ. Στην επιστολή τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν στο μεταναστευτικό, που προβλέπει την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν αυτού όμως οι κ. Ζεεχόφερ και Μηταράκης εκτιμούν ότι η σταδιακή άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία εγκυμονεί τον κίνδυνο νέων μαζικών ροών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο έλληνας υπουργός μετά τη συνάντηση, με τον γερμανό ομόλογο του συμφώνησαν ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και απαιτεί αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη στην προστασία των συνόρων, αλληλεγγύη στην επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλληλεγγύη στην ενσωμάτωση αυτών που τελικά κρίνεται ότι δικαιούνται άσυλο».
 

Πηγή: Deutsche Welle – ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις