Μετά την καταστροφή η ερήμωση

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διάβρωσης των εδαφών και τη λειψυδρία είναι οι Έλληνες μετά το παρατεταμένο ολοκαύτωμα των δασών.
Όπως επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε, η διάβρωση του εδάφους και η έλλειψη νερού είναι οι σημαντικότερες συνέπειες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, που συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στη Λισαβόνα το Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε και στη βοήθεια την οποία οφείλουν να χορηγήσουν οι Ευρωπαίοι στη χώρα μας, καθώς και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τόσο για τους πυρόπληκτους, όσο και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. \"Οικονομικό ζήτημα δεν τίθεται για την ενίσχυση της Ελλάδας\" διαβεβαίωσε.

Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να βοηθήσουν τους Έλληνες και την επομένη των πυρκαγιών. Η αναδάσωση πρέπει να αρχίσει άμεσα. Πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερα συστήματα παρακολούθησης πυρκαγιών αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, έτσι ώστε τα απορρίμματα να μην οδηγούν στην εκδήλωση πυρκαγιών. Πρέπει να ξοδέψουμε πολλά, ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Αυτό διότι, η επόμενη μέρα φέρνει μία οικονομική και οικολογική καταστροφή και οι Έλληνες χρειάζονται τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων».

Ειδικά η Γερμανία, επισήμανε ο κ. Γκάμπριελ, μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό η χώρα του διαθέτει τεχνογνωσία όσον αφορά στην πρόληψη αντιμετώπισης πυρκαγιών. «Έχουμε σύγχρονα δορυφορικά συστήματα προειδοποίησης που μας δίνουν τη δυνατότητα να θέτουμε γρήγορα πυρκαγιές υπό έλεγχο. Παράλληλα, διαθέτουμε ειδικούς που βοηθούν στην αναδάσωση. Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε και οικονομική βοήθεια για την αναδάσωση αλλά και για να ενισχύσουμε άμεσα τους πυροπαθείς, που έχασαν τα πάντα. Υπάρχει ζημιά δισεκατομμυρίων και δεν επιτρέπεται τώρα να αφήσουμε μόνους αυτούς τους ανθρώπους».
Πηγή: skai.gr