Μετά από 10 χρόνια επαναλειτούργησε το σιντριβάνι στο Πεδίον του Άρεως 

Του Δημήτρη Καλαντζή

Λίγο πριν κλείσει το 2020 η Περιφέρεια Αττικής επαναλειτούργησε το κεντρικό σιντριβάνι του Πεδίου του Άρεως στην πλατεία του Άλσους Οικονομίδη, δίνοντας νέα ζωντάνια και αίσθηση «κανονικότητας» στον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας. 

Το σιντριβάνι αποτελεί μέρος των υδάτινων υποδομών που κατασκευάστηκαν στο Πεδίον του Άρεως την τριετία 2008-2011, σύμφωνα με την «ανάπλαση Τομπάζη», και προέβλεπαν την υπόγεια  διασύνδεση με ανακυκλούμενο νερό του κεντρικού σιντριβανιού με την «Υδάτινη Διαδρομή» (Πλατάνια), τους «πίδακες της Γαρδένιας» και τη ρομαντική διαδρομή του «Ροδώνα». Το έργο όμως είχε τόσο μεγάλες κακοτεχνίες που δεν μπόρεσε να λειτουργήσει παρά μόνο για λίγες εβδομάδες, ενώ η ανυπαρξία σχεδίου συντήρησης – ή έστω φύλαξης – του μηχανολογικού εξοπλισμού οδήγησε σε κλοπές και βανδαλισμούς με αποτέλεσμα να απαξιωθούν και να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους όλες οι υποδομές. 


Επί διοικήσεως Δούρου και κατόπιν έντονων πιέσεων των κατοίκων, έγιναν απόπειρες να λειτουργήσουν, έστω και μεμονωμένα, κάποια από τα υδάτινα στοιχεία του Πεδίου του Άρεως, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μόνο πριν από λίγους μήνες η Περιφέρεια Αττικής, με την επιμέλεια του αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Γιώργου Δημόπουλου, ενέκρινε το έργο αποκατάστασης του κεντρικού σιντριβανιού και επιτέλους λειτούργησε την Τρίτη 29/12/2020, έστω και ως μεμονωμένο έργο.  

Το Πεδίον του Άρεως στην εποχή της πανδημίας έχει ξαναγίνει χώρος άθλησης και περιπάτου για δεκάδες εκατοντάδες κάτοικους της Αθήνας, καθώς η μεγάλη έκτασή του και οι πάμπολλες διαδρομές του είναι ιδανικές για «ανάσες» στον δημόσιο χώρο χωρίς τον φόβο συνωστισμού. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα για την αποκατάσταση του χώρου με την εκδίωξη της πιάτσας εμπορίας ναρκωτικών, την επαναλειτουργία του ιστορικού αναψυκτηρίου / θεάτρου «Άλσος» και της καντίνας «Γαρδένια», ωστόσο παραμένουν προς αποκατάσταση σημαντικότατες λειτουργίες, όπως η μεγάλη «παιδική χαρά των εφήβων» που παραμένει ερειπωμένη επί μία δεκαετία, η «Υδάτινη Διαδρομή», ο «Ροδώνας», ο ορισμός τμήματος Πάρκου Σκύλων, καθώς και η τοποθέτηση υπαίθριων μηχανημάτων άθλησης για ενήλικες που – μετά πανδημίας – θα εκπλήρωναν στο μέγιστο τη λειτουργία του Πεδίου του Άρεως ως ιδανικού δημόσιου χώρου πρασίνου στην υπηρεσία των κατοίκων της πόλης.  

Πηγή: skai.gr