Μεγάλες ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες στον Τύρναβο

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα οι αγρότες της περιοχής.

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε χθες την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου προξενώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο, με αρκετές να βρίσκονται στην διαδικασία συγκομιδής.

Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα οι αγρότες της περιοχής, ενώ σε ανακοίνωση που προχώρησαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου αναφέρουν πως οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές, καθώς η διάρκεια και το μέγεθος της χαλαζόπτωσης ήταν έντονα.

Αρκετές από τις καλλιέργειες που επλήγησαν, βρίσκονται στη διαδικασία συγκομιδής.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και τον επόπτη του Νόμου Λάρισας, Ιωάννη Καψάλη και αναμένεται σήμερα περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, στις διεκδικήσεις τους αιτούνται:

  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
  • Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
  • Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.

Τέλος, σημειώνουν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες.

Πηγή: formedia