Με τη σκέψη στους πυρόπληκτους

Αφιερωμένες στους πυρόπληκτους κατοίκους της Πελοποννήσου και της Εύβοιας είναι οι εφετινές, τετραήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώνει ο δήμος του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις ναζιστικές θηριωδίες της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944, όταν οι κατακτητές έκαψαν 149 κατοίκους του οικισμού, μεταξύ των οποίων και 39 παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό οι φετινές εκδηλώσεις της 63ης \"μαύρης\" επετείου, αποτίουν  φόρο τιμής στους νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα.  Παράλληλα, την Κυριακή το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στο ναό του Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη και ακολούθησε επιμνημόσυνο αρχιερατικό τρισάγιο στο μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, αφηγήθηκε τα γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή βράδυ, με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η \"Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη\", για τη διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα: \"Πώς γράφεται η Ιστορία\". Την Κυριακή το πρωί στις εκδηλώσεις παρέστη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές των δύο εκλογικών περιφερειών της Θεσσαλονίκης, από όλα τα κόμματα.

Σημειώνεται ότι  στο πλαίσιο των μικρών δυνατοτήτων που έχει ο δήμος Χορτιάτη,  θα χορηγήσει οικονομική ενίσχυση στους πυρόπληκτους, ενώ θα υπάρξει και συνδρομή του δήμου στο Ειδικό Ταμείο που δημιουργήθηκε.
Πηγή: skai.gr