Μάχη με αναζωπυρώσεις στην Αττική -Αναλυτικά τα πύρινα μέτωπα -Ένα νέο στην Πάρνηθα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι ισχυρότατες δυνάμεις στην πυρκαγιά της Αττικής, η οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το πρωί σε σχέση με τη νύχτα, αλλά εξακολουθούν να τη θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα, καθώς από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα.

Ένα νέο πύρινο μέτωπο υπάρχει αυτήν την ώρα στα ορεινά της Πάρνηθας όπου επιχειρούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης.   

Στο υψηλότερο σημείο των Θρακομακεδόνων στα όρια του Δήμου Αχαρνών δημιουργήθηκε μια νέα ενεργή εστία που διαμορφώνεται σε μέτωπο ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σημείωσε ότι η φορά του ανέμου είναι προς τους Θρακομακεδόνες.

«Ελπίζω ότι θα περιχαρακωθεί σύντομα, γίνονται ρίψεις αυτή την στιγμή από ελικόπτερο αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Αν όχι θα κατέβει προς τα κάτω ενώ ο άνεμος αυτή την στιγμή είναι έντονος», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε επίσης στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, πρόκειται για αναζωπύρωση η οποία ξέσπασε περίπου στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά της Τρίτης. Ο ίδιος σημείωσε πως στο σημείο επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις για τον περιορισμό του.

Για μια σαφώς καλύτερη εικόνα του πύρινου μετώπου γενικότερα, μίλησε νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Αταίριαστοι.

Όπως ανέφερε το κύριο πρόβλημα αυτή την στιγμή εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και τη Μαλακάσα, ωστόσο όπως εκτιμά μέχρι το τέλος της ημέρας η πυρκαγιά θα έχει αντιμετωπιστεί.

«Γίνονται πολλαπλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα και πιστεύουμε πως μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει κατασβεστεί πλήρως η φωτιά.  Είμαστε πολύ κοντά στον πλήρη έλεγχό της.», τόνισε.

Παρότι οδεύουμε προς το τέλος, όπως ανέφερε, προειδοποίησε ότι κανείς δεν εφησυχάζεται.

Για την εφιαλτική νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Στεφάνου και της Σταμάτας, καθώς και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά ανέφερε τα εξής: «Η χθεσινή νύχτα ήταν πραγματική κόλαση , ήταν τρομακτική. Έγινε πολύ μεγάλη μάχη να μην μπεί η φωτιά στον Άγιο Στέφανο και την Σταμάτα, υπήρξαν κάποιες καταστροφές σε σπίτια αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.»

Για το αν οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα σπίτια τους μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά δήλωσε πως αυτό πρέπει να γίνει σιγά σιγά και με πολλή προσοχή.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε στον ΣΚΑΙ ότι «πάμε λίγο καλύτερα» 

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και σε τηλεφωνήματα - φάρσες που δέχεται η πυροσβεστική αυτές τις δύσκολες μέρες.

«Διαπιστώσαμε ότι κάποιοι παίζουν με την πυροσβεστική» είπε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα χθες το βράδυ στην περιφέρεια της Αττικής υπήρξαν 50 ψευδείς αναγγελίες για πυρκαγιές στις 02.00, 03.00 και 05.00 τα ξημερώματα.

Η προσπάθεια όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

Όπως λένε οι πυροσβέστες η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις.

Για το λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

Όσον αφορά αναλυτικά τα μέτωπα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση.

Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές εστίες ακόμα, που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις.

Στο μέτωπο της Μαλακάσας, που δημιουργήθηκε χτες όταν μια ακόμα φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει φλόγα, εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος. Έτσι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν δυνατό πονοκέφαλο, γι' αυτό γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από ελικόπτερα κυρίως.

Προς την ανατολική πλευρά το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε προχτές προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει «πέσει» αρκετά, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της αύξησης των ανέμων.

Σημειώνεται ότι από το πρωί έχουν ενταχθεί στην δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ. Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.

Πατούλης σε ΣΚΑΪ: Υπάρχει σχέδιο πίσω από τις φωτιές -Δεν είναι τυχαίες -Βρέθηκαν γκαζάκια

Για ένα οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική, μίλησε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή Σήμερα αναφερόμενος στις συλλήψεις για εμπρησμούς που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες. Μέσα στο Πεδίο του Άρεως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καθαρή απόπειρα εμπρησμού. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. Προφανώς πίσω από αυτά υπάρχει ένα σχέδιο. Θυμίζει το 2007 με τις φωτιές και όσο περνούν οι μέρες αυτό επιβεβαιώνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης, επεσήμανε πως η διαφορά τώρα, είναι ότι υπάρχει καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες και με τα μηνύματα του 112.

«Υπάρχει όμως τώρα η δυνατότητα της ειδοποίησης. Ο πολίτης μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Κανείς δε μπορεί να σβήσει τίποτα με ένα λάστιχο. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος και το θερμικό φορτίο που έχει δημιουργηθεί. Άρα θα πρέπει οι οδηγίες από την Πυροσβεστική να τηρούνται».

Μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης αποκάλυψε ότι βρέθηκαν γκαζάκια μέσα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

«Στο πάρκο Τρίτση βρέθηκαν κάποια γκαζάκια. Όλα αυτά μαρτυρούν ότι υπάρχει μία διάθεση και δεν είναι τίποτα τυχαίο τελικά».

Σημείωσε ότι τα σοβαρά μέτωπα είναι στην Μαλακάσα και ο φόβος είναι μην περάσει στον Ωρωπό ενώ το άλλο στις Θρακομακεδόνες. «Θα πρέπει να πέσουν πολλές δυνάμεις στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και στην βοήθεια των άλλων χωρών.

Παράλληλα, ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη μέρα, λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να δοθεί μάχη για την επούλωση των τραυμάτων σε κάθε πολίτη αλλά το δεύτερο, εμένα με φοβίζει το κομμάτι των πλημμυρών τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ