Μαίνονται επτά μέτωπα

Επτά μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη τη χώρα και να κατακαίουν κυρίως δασικές εκτάσεις.

Στην Κοζάνη η φωτιά καιει πευκοδάσος και από το Βελβεντό έχει επεκταθεί στο νομό Πιερίας στη περιοχή Φτέρη.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές στην περιοχή Αμάραντος στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στη Φλώρινα στις Πρέσπες και στην Κρυσταλλοπηγή και στη Χίο στο δήμο Αμανής.

Διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καινε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Αιγιαλείας, στους δήμους Αιγίου, Διακοπτού και Ακράτας.

Σε εξέλιξη και η φωτιά στη Μεσσηνία στο δήμο Νέστορος.

Την Πέμπτη οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν χθες τα χωριά Παπαφλέσσας, Αγιος Απόστολος και Βλάσσι ενώ στο Μανιάκι, που επίσης εκκενώθηκε, εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός.

Σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές στον Άγιο Στέφανο Φθιώτιδας, στις Ερυθρές Βοιωτίας, στο Καλέντζι Κορινθίας, στα Φραγκουλέικα στο νόμο Αιτωλοακαρνανίας, στη Μαυροράχη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στην Κεφαλονιά.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η φωτιά στην Ύδρα, υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Δομοκό Φθοιώτιδας στην Αρχαία Επίδαυρο.

Υψηλός είναι και το Σάββατο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Λέσβου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.

Στο μεταξύ, την Πάρνηθα επισκέφτηκε την Παρασκευή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και παρακολούθησε τις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν ήδη, στις καμένες πλαγιές του βουνού, με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, αλλά και ξυλοφράγματα.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρυθμό που προχωρούν οι εργασίες, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή τα νερά που θα κατέβουν από το βουνό θα διασχίσουν πυκνοκατοικημένες περιοχές, επιβάλλεται τα έργα να προχωρήσουν πολύ γρήγορα.

Η επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην Πάρνηθα ήταν αποκαλυπτική της αδυναμίας της κυβέρνησης να παρέμβει, όπως λέει, προκειμένου να ιάνει τις πληγές από την καταστροφή στην Πάρνηθα, δήλωσε ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Το θέμα των πυρκαγιών, καθώς η δράση του ΠΑΣΟΚ για την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής βοήθειας στους πληγέντες, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η σύσταση δύο Επιτροπών με επικεφαλής τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα προτείνουν συγκεκριμένες δράσης του κόμματος.
Πηγή: skai.gr