Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια - Μπακογιάννης: Συνδράμουμε με κάθε τρόπο

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν και την Παρασκευή οι Πυροσβέστες και οι υπόλοιπες δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια, καθώς εκτός από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική περιοχή, στη θέση Μανίκια του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, κατά τη διάρκεια της νύχτας εκδηλώθηκαν άλλες δύο φωτιές, στον ίδιο δήμο, η μία στο Πυργί και η άλλη στον ’γιο Γεώργιο. Στην περιοχή έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Οι αρχές προχώρησαν
στη σύλληψη ενός 64χρονου για τη φωτιά. Πέντε άτομα αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς.

Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νεοχωρίου, Δάφνης, Γαβαλά και Λοφίσκου.



«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα αναγκαστήκαμε να προβούμε σε πέντε προληπτικές εκκενώσεις, δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές έχουμε τρεις φωτιές ταυτόχρονα έχουμε στη διάθεσή μας εναέρια και επίγεια μέσα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο απερχόμενος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

«Συνδράμουμε με κάθε τρόπο, περιφέρεια και δήμος, θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν» τόνισε. Έκανε λόγο για πέντε ανθρώπους αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς. «Δεν συντρέχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες» διευκρίνισε.  

«Έχουμε κάθε λόγο να υποψιαζόμαστε εμπρησμό, αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε ακόμα»  πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης. 




Συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου. Αναλυτικά: 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούν από αέρος 4 Α/Φ και 3 Ε/Π. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται ήδη στην περιοχή διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

"Η φωτιά αυτήν την ώρα δείχνει να κατευθύνεται στο χωριό Γαβαλά το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί", δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς. Ερωτηθείς ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εμπρησμό.



"Πέντε άτομα έχουν διακομισθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου", δήλωσε στον σταθμό μας ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς. Όπως ανέφερε, μεταβαίνει στο σημείο της φωτιάς, για την καλύτερη συνεργασία με την πυροσβεστική και την πρόληψη τυχόν περιστατικών.





Πηγή: skai.gr