«Μαφία» λαθραίων ποτών: Πόσο τα αγόραζαν από Βουλγαρία πόσο τα «σέρβιραν» Ελλάδα

Ρεπορτάζ Άννα Μαρούλη

Αγόραζαν 4.000 ευρώ ένα τόνο αιθυλικής αλκοόλης στην Βουλγαρία και το μεταπωλούσαν 7.000 ευρώ σε άλλους λαθρέμπορους μεταπωλητές στην Ελλάδα. Αυτά τα ποσά έδινε ο «εγκέφαλος» της μαφίας ποτών για μια δεξαμενή αιθυλικής αλκοόλης της οποίας το κόστος με φόρους θα κυμαινόταν γύρω στα 30.000 – 35.000 ευρώ όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στο Skai.gr

Η εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε λαθραία αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά από την Βουλγαρία στην Ελλάδα, πιάστηκε επ' αυτοφώρω την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2021 την ώρα που ξεφόρτωναν τα οινοπνευματώδη σε αποθήκη ξυλείας στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. 

«Αστυνομία, ακίνητοι» φώναξε η ειδική αποστολή της προαναφερόμενης υπηρεσίας σε ειδική επιχείρηση. Τα πέντε άτομα που βρίσκονταν στον χώρο κάθισαν κάτω με ψηλά τα χέρια. Την ίδια στιγμή άλλα 7 άτομα μεταξύ αυτών και η «κεφαλή» του κυκλώματος συνελήφθησαν σε περιοχές των Σερρών, της Λάρισας, της Αττικής, της Καρδίτσας και της Βοιωτίας ενώ κατασχέθηκαν 26.580 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, 3.396 φιάλες, οχήματα διαφόρων τύπων και πάνω από 2 κιλά ηρωίνη ηρωίνη.

Η εγκληματική οργάνωση προέβαινε τουλάχιστον από τις αρχές του έτους σε συστηματική παράνομη εισαγωγή λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών αμφιβόλου ποιότητας καθώς και συσκευασμένων ποτών από την Βουλγαρία τα οποία στη συνέχεια τα «σέρβιραν» στην εγχώρια αγορά. 

Αλλαγή των ετικετών - «Μαύρα» χρήματα - Τζίρος εκατομμυρίων

Η σπείρα αντικαθιστούσε τις ετικέτες με ελληνικές προκειμένου να φαίνονται νόμιμα και τα διέθεταν στα καταστήματα, χωρίς να καταβάλουν δασμούς και φόρους .  Με αυτόν τον τρόπο αποκόμιζαν τεράστια οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα τα συσκευασμένα ποτά (π.χ. βότκα ουίσκι) τα αγόραζαν γύρω στα 7 ευρώ από Βουλγαρία. Στην Ελλάδα το μεταπωλούσαν σε συνεργαζόμενες κάβες στα 10-11 ευρώ και μετά η κάβα το πουλούσε πάνω από 15 ευρώ.

Οι διαφυγόντες φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες, ξεπερνούν τις 850.000 ευρώ, ενώ από τη συνολική μελέτη της δράσης της οργάνωσης εκτιμάται ότι τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Πώς έφτασε η αστυνομία στα ίχνη τους –  Το προφίλ του αρχηγού

Μια ανώνυμη καταγγελία στα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και στην συνέχεια οι παρακολουθήσεις των συνομιλιών των εμπλεκομένων «έδειξαν» τα δρομολόγια, τους χώρους, τα μέλη και τον 38χρονο «αρχηγό» του κυκλώματος, ελληνικής καταγωγής, που ήταν παλιός γνώριμος στις αρχές καθώς είχε συλληφθεί ξανά για παρόμοιες δραστηριότητες όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στο Skai.gr

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται για τον μεγαλύτερο διακινητή οινοπνεύματος αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα ο οποίος δραστηριοποιείται στην Λάρισα και Βόλο έχοντας επιχειρήσεις με ποτά.

Το οινόπνευμα που αγόραζε ο 38χρονος κατέληγε από αυτόν σε άλλους έμπορους που το διοχέτευαν με την σειρά τους σε όλη την Ελλάδα. 

Ο τρόπος δράσης τους

Σιτάρι για κάλυψη – Η επιχείρηση βιτρίνα

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης και τεχνάσματα.

Χρησιμοποιούσαν ειδικά διασκευασμένα φορτηγά οχήματα χωρίζοντας τα σε 2 πατώματα. Στο πρώτο ήταν οι χιλιόλιτρες δεξαμενές … και στην οροφή οι δεκάλιτρες ενώ για να παραπλανήσουν τις αρχές είχαν στο εσωτερικό και... σιτάρι σε περίπτωση ελέγχου.

Πρώτη στάση των φορτηγών αυτών με τις λαθραίες ποσότητες μια αποθήκη ξυλείας στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών. Στη συνέχεια, μετέφεραν τις ποσότητες σε αποθήκες νόμιμης επιχείρησης στη Λάρισα, όπου προέβαιναν στην απόξεση των ετικετών και επικολλούσαν πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, με λογότυπα επώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης, φρόντιζαν ώστε η μεταφορά στη Λάρισα να γίνεται σταδιακά και σε μικρές ποσότητες με βαν, ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο οι ποσότητες οινοπνεύματος να μπορούν να δικαιολογηθούν από τη νόμιμη δραστηριότητα της επιχείρησης και σε περίπτωση «στραβής» να έχαναν μικρή ποσότητα προιόντος.

Έπειτα, διοχέτευαν τα αλκοολούχα ποτά στη λιανική πώληση, ενώ τη λαθραία αιθυλική αλκοόλη μέσω μεταφορικών εταιριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ με την σύλληψη τους έγινε αποτροπή περαιτέρω εισαγωγής και διάθεσης στην εγχώρια αγορά σημαντικών ποσοτήτων νοθευμένων ποτών, που η κατανάλωση τους ενδέχεται να είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και σε βάρος τεσσάρων (4) ακόμα μελών που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία - κατά περίπτωση - για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για τα σήματα και τα ναρκωτικά.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν με τη συνδρομή κλιμακίων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΕΛΥΤ), καθώς και των Τελωνείων Σερρών και Λάρισας, σε οχήματα, αποθηκευτικούς χώρους, οικίες και επιχειρήσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•         18 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, των 1.000 λίτρων η καθεμία,
•         770 δοχεία με αιθυλική αλκοόλη, των 10 λίτρων το καθένα,
•         880 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
•         900 λίτρα σε πλαστικές φιάλες που περιείχαν αλκοολούχα ποτά,
•         3.396 φιάλες αλκοολούχων ποτών,
•         10.000 πλαστές ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ειδική κατασκευή - εργαλεία για την απόξεση ετικετών,
•         8 οχήματα, τράκτορας με επικαθήμενο ρυμουλκούμενο,
•         2.145 γραμμάρια ηρωίνη,
•         9.200 ευρώ,
•         κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

 

Πηγή: skai.gr