Λιμενικό: Πώς έγινε η επιχείρηση στη Χάλκη- Οι συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων (pic+vid)

Καρέ-καρέ τα συγκλονιστικά πλάνα της μεγάλης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης 96 αλλοδαπών από την θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης.

Η νέα τουρκική πρόκληση έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Tετάρτης με δύο τουρκικές ακταιωρούς να έχουν σπεύσει επίσης στο σημείο χωρίς καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα.

Όπως επισημαίνει μάλιστα το λιμενικό, οι δύο ακταιωροί ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν. 

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, δεκαεννέα (19) συνολικά διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν  ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων.

Στις φωτογραφίες και τα βίντεο, από το σημείο του ναυαγίου βλέπουμε το λιμενικό να έχει προσεγγίσει το μισοβυθισμένο σκάφος sea power στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να εντοπίσει ανθρώπους στη θάλασσα αλλά και την τιτάνια προσπάθεια των ανδρών του λιμενικού να βοηθήσει τους ναυαγούς που έχουν περισυλλεγεί εν συνεχεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού, το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

-Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.

-Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.

-Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια

-Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί.

Τονίζεται ότι, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Πηγή: skai.gr